Gemeente Oldenzaal


Zeldzame paddenstoelen aangetroffen op Het Hazewinkel

gepubliceerd op : 20-4-2007

In de ecologische zone op bedrijventerrein Het Hazewinkel is door de Oldenzaalse natuurvorser en fotograaf Gerben Winkel een tweetal zeldzame paddenstoelen aangetroffen. Het gaat hierbij om het Blauwgroene trechtertje en het Roze grondschijfje.

De eerste keer dat het Blauwgroene trechtertje in Nederland werd aangetroffen was in 1973. Sindsdien is deze paddenstoel slechts enkele keren waargenomen. Het Roze grondschijfje werd voor het eerst in 1958 gevonden. Daarna is deze paddenstoel maar drie keer aangetroffen. Van het Roze grondschijfje werd zelfs aangenomen dat deze geheel uit Nederland was verdwenen.

De vondst is een echte opsteker voor de mensen van het IVN en het Milieu Overleg Oldenzaal (MOO), die al jaren ijveren voor een natuurlijke groenzone op het bedrijventerrein. De gemeente Oldenzaal is verheugd omdat met deze vondst het succes van de ecologische zone wordt bevestigd.

Eigenschappen
Het Blauwgroen trechtertje (Omphalina chlorocyanea) is een ongeveer drie centimeter hoog paddenstoeltje. De grootste kans om de paddenstoel aan te treffen is direct na de winter in maart en april. Aanvankelijk is de kleur zwartblauw, later verkleurt de paddenstoel naar blauwgroen en geelbruin met een donkere steel. In Nederland werd het Blauwgroen trechtertje voor het eerst in 1973 gesignaleerd en daarna pas weer in 1993. Wereldwijd is het Blauwgroen trechtertje zeer zeldzaam. Ook in andere Europese landen wordt dit paddenstoeltje slechts zeer sporadisch waargenomen. Momenteel zijn er een tiental plekken bekend waar het trechtertje groeit of heeft gegroeid. Opvallend is dat de vindplaatsen allemaal zijn gelegen in natuurontwikkelingsgebieden waar de bovenste laag grond is verwijderd. Een ander kenmerk is dat het paddenstoeltje na een paar jaar weer verdwijnt, omdat de groeiomstandigheden dan niet meer optimaal zijn.

Het Blauwgroene trechtertje (© Gerben Winkel).

Het Roze grondschijfje (Discinella menziesii) is mogelijk nog zeldzamer. Dit ongeveer vijf millimeter kleine paddenstoeltje is volgens de rode lijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geheel uit Nederland verdwenen. Gelet op de minieme grootte is het ook geen wonder dat ze zelden worden waargenomen.

Het Roze grondschijfje. De dode mier bovenop geeft wel aan hoe klein het paddenstoeltje is (© Gerben Winkel).

Ecologische zone
De ecologische zone is onderdeel van het bedrijventerrein Het Hazewinkel en verbindt de natuurgebieden tussen het Lonnekerbos en recreatiegebied Het Hulsbeek. In deze 75 meter brede strook natuur is het bestaande bos zoveel mogelijk behouden. In samenwerking met het MOO, het Waterschap Regge en Dinkel en het Landschap Overijssel is de inrichting van de zone erop gericht een zo groot mogelijke ecologische waarde te bereiken. Bijvoorbeeld door het creëren van open plekken en plasdras gebiedjes. Door het gebied stroomt de Jufferbeek en er is een aantal vennetjes aangelegd. De inrichting is afgestemd op diersoorten zoals de steenmarter, de watervleermuis, de rosse vleermuis, de waterspitsmuis, de grote weerschijnvlinder en de kleine ijsvogelvlinder.

Wethouder Frits Rorink van milieu toont zich blij verrast met de vondst van Gerben Winkel: "Het was al wel bekend dat het nieuwe natuurgebiedje zich goed ontwikkelde. De aanleg heeft behoorlijk wat geld en inspanningen gekost en daarom is het mooi te kunnen constateren dat deze inspanningen niet voor niets zijn geweest en leiden tot dit soort resultaten."