missen opvang

Duizenden kinderen missen opvang

Door TONNY VAN DER MEE

ROTTERDAM - Duizenden kinderen zullen in het nieuwe schooljaar nog geen gebruik kunnen maken van buitenschoolse opvang.

De bijna zevenduizend basisscholen zijn vanaf 1 augustus verplicht voor- en naschoolse opvang te organiseren. Naar schatting 95 procent besteedt dit uit aan kinderopvangorganisaties. Die hebben echter te weinig personeel en ruimte om in te spelen op de groeiende vraag.

Schoolorganisaties houden rekening met veel teleurgestelde ouders en claims. ,,Het wachten is op de eerste ouder die straks naar de rechter stapt,stelt woordvoerster G. Huis van de Besturenraad (koepel van protestantse scholen).

Vooral in de grote steden is het probleem nijpend. Alleen al in Amsterdam wordt in wijken met veel tweeverdieners een groei van 30 procent verwacht. Daar zijn al wachtlijsten met honderden kinderen.

Veel scholen proberen tijdelijke oplossingen te vinden, zoals de Kindercaravan en de BSO-box. Dat zijn mobiele units die naast de school kunnen worden gezet. De MOgroep, de grootste brancheorganisatie in de kinderopvang, onderzoekt opnieuw de knelpunten. ,,Er zit een grens aan wat kinderopvangorganisaties zelf kunnen organiseren. Gemeenten hebben overzicht over beschikbare ruimten en kunnen partijen bij elkaar brengen, zegt Lenny Versteeg, voorzitter van de MOgroep kinderopvang.

Oudervereniging BOinK zegt dat een grote inschattingsfout is gemaakt. ,,Er is niets geregeld voor de lange termijn. De problemen zullen nog wel vijf jaar duren, verwacht voorzitter Gjalt Jellesma.

Op papier heeft meer dan de helft van alle scholen de buitenschoolse opvang inmiddels geregeld, blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van Onderwijs. Honderden scholen (minder dan 5 procent) zullen ook daarin niet slagen voor 1 augustus.