Belgische Federale Overheid


20-04-2007

Vergeet de fietsers niet. Gebruik je richtingaanwijzers.

Fietsers ergeren er zich vaak aan dat automobilisten hun richtingaanwijzers vergeten te gebruiken. Die vergetelheid verhoogt bovendien het risico op ongevallen. Een nieuwe verkeerscampagne herinnert hen aan één van de hoofdpunten van de wegcode: "Gebruik je richtingaanwijzers".

Uit onderzoek blijkt immers dat het niet gebruiken van de richtingaanwijzers één van de grote ergernissen is voor fietsers. Het niet gebruiken van de richtingaanwijzers verhoogt bovendien het risico op ongevallen, aangezien de andere weggebruikers in dat geval niet weten wat de automobilist van plan is. Het verkeersreglement is op dat punt nochtans overduidelijk: "alvorens een maneuver of een beweging uit te voeren die een zijdelingse verplaatsing vereist of een wijziging van richting veroorzaakt, moet de bestuurder zijn voornemen tijdig genoeg kenbaar maken met de richtingaanwijzers wanneer het voertuig daarvan voorzien is". Vooral van belang daarbij is dat de bestuurder zijn voornemen tijdig genoeg kenbaar maakt, én dat hij beseft dat hij bij het uitvoeren van een maneuver altijd voorrang moet geven aan de andere weggebruikers, dus ook aan de fietsers.

Om de zwakke weggebruikers, meer bepaald de fietsers, te beschermen zijn het BIVV en de drie Gewesten gestart met de campagne « Vergeet de fietsers niet. Gebruik je richtingaanwijzers." De campagne spoort de automobilisten aan om meer rekening te houden met fietsers in het verkeer.