Het Nederlandse Rode Kruis

20 april 2007
Mobiele kliniek voor Irakeze vluchtelingen in Syrië

Volgens de UNHCR herbergt Syrië zo'n 1,2 miljoen Irakezen die het geweld in hun land zijn ontvlucht. Het aantal vluchtelingen is sterk toegenomen sinds de bloedige strijd tussen sjiieten en soennieten in 2006 begon met een aanslag op een sjiitische moskee. Iedere maand komen er volgens mensenrechtenorganisaties tienduizenden ontheemden bij. Zij ontberen alle vorm van gezondheidszorg. Daarom is op het terrein van de UNHCR en in samenwerking met de UNFPA (United Nations Population Fund) een mobiele kliniek neergezet.

Meer faciliteiten nodig
Het terrein bevindt zich in Doma, een plaats vijftien kilometer ten noorden van Damascus. Op zondag en maandag kunnen vluchtelingen zich ook registeren bij de UNHCR op deze plek. Inmiddels zijn er 60.000 vluchtelingen geregistreerd. De Syrische Rode Halve Maan is nu met het Nederlandse Rode Kruis capaciteit aan het opbouwen om meer mensen te kunnen opvangen. Op termijn moet er niet alleen gezondheidszorg, maar ook een educatief programma worden opgezet.

Gynaecoloog
In de mobiele kliniek werkt onder meer een gynaecoloog, zodat ook de vrouwelijke vluchtelingen zich veilig voelen. Daarnaast zijn er artsen aanwezig voor de basis gezondheidszorg. De Rode Halve Maan hoopt zeer snel nog een mobiele kliniek te kunnen plaatsen in in Hassake, een dorpje in het noorden van Syrië. Daar bevindt zich ook een groep Irakeze vluchtelingen.