Gemeente Assen


Actueel

Samen buurten over leefbaarheid in de wijk

Assen, 20 april 2007

De gemeente gaat in twee buurten in Assen proeftuinen opzetten om leefbaarheid in de wijk te versterken door meer te richten op het benutten van kansen, het ontwikkelen van verdergaande vormen van bewonersparticipatie en het intensiveren van samenwerking met andere maatschappelijke organisaties. Bij deze nieuwe vorm van werken is de wijkbewoner het vertrekpunt: Hoe wordt de omgeving ervaren en wat is er mogelijk om deze omgeving te veranderen of verbeteren?

In de maand mei start de gemeente proeftuinen in twee buurten in de wijken Noorderpark en De Lariks om in kaart te brengen wat de wensen van de buurt zijn. Vragen die aan bod komen zijn heel divers: hoe staat het met de speel- en sportvoorzieningen? Is het winkelcentrum goed bereikbaar? Hoe staat het met de verkeersveiligheid? De gemeente gaat samen met de bewoners en andere maatschappelijke organisaties als Welzijns- en zorginstellingen, scholen, (sport)verenigingen, bewonersorganisaties en woningcorporaties de buurt in om te bekijken welke wensen er zijn en welke gerealiseerd kunnen worden.

De uitkomsten van deze gesprekken, de uitkomsten van de leefbaarheidmonitor (2006) en de panelgesprekken die hebben plaatsgevonden in het kader van wijkwelzijn bepalen gezamenlijk de keuzes die vervolgens worden gemaakt om de leefbaarheid in deze buurten te versterken. Noorderpark en De Lariks zijn proeftuinen, dit betekent niet dat andere buurten, straten of wijken niet aan de beurt komen. De ervaringen worden gebruikt om ook in andere wijken met samen met de bewoners aan de slag te gaan om de leefbaarheid zowel sociaal als fysiek in heel Assen te versterken.