Gemeente Assen


Actueel

'Bereken je Recht' nieuw instrument voor armoedebestrijding

Assen, 20 april 2007

De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) zet het internetprogramma 'Bereken je Recht' in voor armoedebestrijding. 'Bereken je recht' moet stimuleren dat méér mensen met een minimum inkomen gebruik gaan maken van financiële vergoedingen. Het programma staat sinds vandaag op www.isd-assen.nl, de website van de Intergemeentelijke Sociale Dienst.

Het programma is bestemd voor iedere inwoner van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo die op basis van zijn inkomen, vermogen en woonlasten aanspraak denkt te kunnen maken op bijzondere bijstand of op een andere gemeentelijke vergoeding.

Gebruiksvriendelijk

'Bereken je Recht' is een gebruiksvriendelijk internetprogramma, bedoeld voor mensen met weinig inkomen en vermogen. Zij kunnen met het programma eenvoudig zélf berekenen óf en op welke vergoedingen ze recht hebben. Een voordeel is dat de bezoeker anoniem blijft en dus vrijblijvend kan checken of er sprake is van een mogelijke financiële tegemoetkoming. Dat maakt de drempel lager om het programma daadwerkelijk te gaan raadplegen. Het programma is ook bedoeld voor medewerkers van hulpverleningsinstanties, die met financiële vragen geconfronteerd worden.

Bezoekers komen op 'Bereken je recht' terecht via de site van de ISD. Het programma maakt gebruik van meerkeuzevragen, waarbij het juiste antwoord eenvoudig aangeklikt kan worden. Een enkele keer moeten persoonlijke inkomens- of vermogensgegevens worden ingevoerd. Het programma werkt zeer efficiënt, omdat alleen de informatie wordt gevraagd die essentieel is voor de betreffende situatie.

Het kost hooguit tien minuten om de complete vragenlijst te doorlopen. Het eindresultaat is een helder overzicht van alle mogelijke vergoedingen; voor een bezoek aan een museum tot kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Op basis van de uitgeprinte uitslag van het programma kan men snel en eenvoudig een aanvraag indienen bij de ISD.