Nederlands Vaccinatie Instituut


Kamervragen over reclame voor vaccins

vrijdag, 20 april 2007

Op 12 april jl. heeft Tweede Kamerlid Ouwehand van de Partij voor de Dieren vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over reclame voor vaccins. Vooral de manier waarop Sanofi Pasteurs MSD lobbyt voor haar nieuwe vaccin tegen baarmoederhalskanker vindt Ouwehand onoorbaar.

Ouwehand is van mening dat producenten van vaccins de wet overtreden door toch reclame te maken voor receptplichtige geneesmiddelen, wat in strijd is met de Nederlandse regelgeving. Ouwehand stoort zich onder andere aan Sanofi Pasteurs MSD, de producent die een geneesmiddel heeft ontwikkeld tegen baarmoederhalskanker en dat graag opgenomen zou zien in het rijksvaccinatieprogramma.

Ouwehand is van mening dat de website van Sanofi Pateurs MSD - www.beschermjedochter.nl- oproept tot angst én zich rechtstreeks richt tot moeders en dochters (zoals blijkt uit de website van het communicatiebureau dat de website heeft gebouwd). Moeders en dochters kunnen onder andere e-cards en mails naar familie en vrienden sturen om 'hen op een directe wijze bewust te maken van het virus'. Volgens Ouwehand is dit in strijd met de wettelijke reclameregels voor geneesmiddelen.

Ouwehand vindt de lobby van de producent, die kennelijk gericht is op opname van het vaccin in het RVP, onoorbaar en vraagt zich af of dat consequenties zou moeten hebben voor al dan niet opnemen van het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook heeft hij de minister gevraagd of de werking van het door Sanofi aangeboden vaccin tegen baarmoederhalskanker wel afdoende bewezen is voor mogelijke opname in het RVP. De minister heeft nog geen antwoord gegeven op de vragen.

Klik hier om de kamervragen te lezen op de website van de Partij voor de Dieren.