Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

Nationale Kinderkroonjury 2007 beoordeelt website over rouwverwerking

Op 11 april bezocht de Nationale Kinderkroonjury 2007 het productiebedrijf van Herinnerdingen: een website gericht op rouwverwerking voor en door kinderen. Op www.herinnerdingen.nl kunnen kinderen een monumentje aanmaken voor hun overleden familielid of huisdier. Het initiatief is een van de zes Nederlandse kinderprojecten die door Stichting Kinderpostzegels Nederland genomineerd zijn voor de Nationale Kinderkroon 2007. De winnaar wordt op 29 mei in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam bekend gemaakt.

www.herinnerdingen.nl

Voor het vierde jaar op rij vindt dit jaar de Nationale Kinderkroon plaats. De Kinderkroon is een onderscheiding voor het meest aansprekende project dat financieel gesteund wordt door Stichting Kinderpostzegels Nederland. Twee kinderjury's, van basisscholen uit Mildam en Barendrecht, bezoeken de genomineerde projecten. Gezamenlijk bepalen zij welk project de Nationale Kinderkroon 2007 verdient. Naast Herinnerdingen beoordeelt het Mildamse juryteam Pleegzorgboerderij De Essenburg in Twisk en leskoffer Zorro van Mezzo, Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Het juryteam uit Barendrecht beoordeelt het project Ouders, Kinderen en Detentie van Stichting Exodus Nederland, het boek "Wij hebben levenslang" over kindermishandeling geschreven door Daniëlle Vogels en het project Kind en Gedrag van Stichting Kind en Gedrag.

Herinnerdingen
Kinderen gaan op een andere manier om met de dood dan volwassenen. Ze wisselen snel van stemmingen en het verdriet is over het algemeen minder zwaarmoedig. Dat betekent niet dat het verlies van een familielid, vriend of huisdier voor kinderen minder pijnlijk is. Door kinderen te stimuleren actief en creatief bezig te zijn met hun herinneringen aan een weggevallen dierbare, wordt hun verliesverwerking bevorderd. Het monumentje bestaat uit een aantal foto's van "herinnerdingen" en een gesproken tekst van het kind. "Dit is de groentesaus die mama altijd maakte. En papa vindt dat ik hem nu even lekker maak als mama." vertelt Onne (9). De Nationale Kinderkroonjury gaat tijdens het projectbezoek in gesprek met de redactie. Ook praten zij met een therapeut en een kind die beiden gebruik maken van de website. Vervolgens maakt de jury zelf een monumentje.