Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Persbericht VBC 19 april 2007

Op 20 april 2007 worden voor de 15e keer Eilandsraadverkiezingen gehouden. Voor Curaçao gaat het om bijzondere en cruciale verkiezingen. Het electoraat moet zich uitspreken over de koers welke Curaçao moet varen na het ophouden van het Antilliaanse Staatsbestel.Twee alternatieven dienen zich hierbij aan:
1. Pro Slotverklaring. Deze optie omvat een pakket van maatregelen gericht op het realiseren van een gezonde startpositie van het nieuwe Land Curaçao. De voornaamste componenten hierbij zijn: deugdelijk bestuur, rechtspleging/handhaving/zekerheid, schuldsanering, financieel beheer/normen en toezicht, duurzame sociaal-economische ontwikkeling.

Het uiteindelijk doel van deze aanpak is het bevorderen en verbeteren van de welvaart en het welzijn van de bevolking van Curaçao. Het is goed om te beseffen dat dit alternatief het product is van inspanningen van Curaçaose en Antilliaanse politici en deskundigen die na intensieve en harde onderhandelingen met Nederland tot een gezamenlijke overeenkomst zijn gekomen.

2. Contra Slotverklaring. Deze optie heeft het beginsel "nos mes por" als uitgangspunt. Alle problemen waarmee Curaçao kampt kunnen in principe zonder hulp van derden zelf worden opgelost. Ten aanzien van het onderdeel schuldsanering en verantwoord financieel beheer heeft de Commissie Monte aanbevelingen gedaan hoe dit vraagstuk opgelost zou moeten worden.

De VBC herhaalt dat in het kader van het verbeteren van de welvaart en het welzijn van de bevolking van Curaçao het alternatief pro Slotverklaring verre de voorkeur verdient boven de optie contra Slotverklaring.
De optie Pro Slotverklaring biedt concreet uitzicht op het duurzaam oplossen van de schuldenproblematiek, structurele verbetering van de sociaal-economische situatie, het wegwerken van achterstanden in het onderwijs, de gezondheidszorg en aanpak van de criminaliteit, het waarborgen voor deugdelijk bestuur en rechtszekerheid, kortom de elementen die nodig zijn voor een aantrekkelijk investerings-en leefklimaat en vertrouwen. Deze vormen ook de basis voor duurzame werkgelegenheid en bestrijding van de armoede.

Het alternatief contra Slotverklaring gaat ervan uit dat de schuld van Curaçao niet Na f 4. 4 miljard bedraagt maar Na f 2.6 miljard omdat de Schuld van de Centrale Regering niet toegerekend kan worden aan Curaçao. Via privatisering, herfinanciering en exploratie van gas en olie wordt de schuldenproblematiek opgelost en zullen voldoende fondsen overblijven om nieuwe sociaal-economische projecten op te starten. Door interne controlemechanismen en een sanctiesysteem in te voeren zal gezond financieel beheer worden verwezenlijkt.

Met uitzondering van de opdrachtgevers worden de door de Cie Monte voorgestelde alternatieven als weinig realistisch en slecht onderbouwd beschouwd. Verreweg het gros van de financieel-economische deskundigen is van oordeel dat implementatie van het alternatief Monte ertoe zal leiden dat de financieel-economische toestand van Curaçao nog erger zal worden. Devaluatie is dan niet uitgesloten en daarmede verergering van de armoede en massale emigratie. Dit zal ondermeer het einde betekenen van het sociale verzekeringsstelsel.

Het woord is thans aan het electoraat dat moet uitmaken welke alternatief zij het mandaat wenst te geven. Deugdelijk bestuur, rechtszekerheid en duurzame financieel en sociaal-economische ontwikkeling of voortzetten van het huidige stelsel dat gebaseerd is op sentimentele, kortzichtige, politikeria, opportunistische en financieel ongedisciplineerde grondslagen.

De VBC doet een beroep op de kiezers om het gezond verstand te laten prevaleren. De eigen toekomst en die van de volgende generaties staat namelijk op het spel.
In dit kader is het ook te hopen dat het electoraat zich niet laat beïnvloeden door de onverantwoordelijke aanpak en uitspraken van bestuurders over onze utiliteitsbedrijven en overhaaste verkoop van de raffinaderij. Er kan niet genoeg gewaarschuwd worden tegen het verrichten van allerlei handelingen (b.v. doen van toezeggingen of het tekenen van allerlei intentieverklaringen) die straks tot miljoenen claims kunnen leiden.

Curaçao, 19 april 2007
Bestuur VBC