20.04.2007 / 15:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Knb

Knb

http://www.baksteen.nl

P E R S B E R I C H T

Velp, 20 april 2007

E M B A R G O tot vrijdag 20 april 15.30 uur

Winaars 55e Nationale Metsel- en Voegwedstrijd

De Fries Johan van der Pas uit Bolsward, leerling van het Marne College in Bolsward, is de landelijk winnaar van de 55e Nationale Metselwedstrijd van de Nederlandse baksteenindustrie. Op vrijdagmiddag 20 april ontving hij uit handen van de heer De Graaf, Burgemeester van Nijmegen, de Zilveren Troffel.
De heer Van Tuinen, directeur van aannemerskoepel Bouwend Nederland, reikte de Zilveren Voegspijker uit aan winnaar Björn Roes uit het Gelderse Silvolde, leerling-voeger bij BGA te Boxtel en werkzaam bij Voegersbedrijf Takkenkamp in Zelhem. De heer Wijman, voorzitter van initiatiefnemer KNB, maakte van de gelegenheid gebruik een nieuwe postercampagne te starten: Metsel je Toekomst. Doel is de belangstelling onder jongeren voor het metselvak te vergroten.
Met de wedstrijd wordt aangesloten bij de landelijke Week van het Ambacht van het Hoofdbedrijfschap Ambachten.

In de finale van de Nationale Metselwedstrijd eindigden als tweede en derde respectievelijk Twan Schiphorst uit Raalte, leerling van het Carmel College aldaar, en Frank van Bommel uit Liessel, leerling van het Hub. Van Doornecollege in Deurne. De winnaars komen uit een groep van twaalf VMBO-leerlingen Bouwkunde die de afgelopen week onder soms moordende weersomstandigheden in een nieuwbouwwijk van Nijmegen een aantal zitelementen metselden. De werkstukken verwijzen naar historische overblijfselen uit de Romeinse tijd.
Het kampioenschap om het zilveren gereedschap onderscheidt zich van andere wedstrijden doordat de finalisten een werkstuk maken dat blijft staan.

Winnaar Voegwedstrijd
Tweede in de finale van de Landelijke Voegwedstrijd werd Rene Reekers uit Westerhaar, terwijl Harm Romme uit Heesch derde werd. Anders dan de andere deelnemers is Rene Reekers geen leerling-voeger aan de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel en Nieuwleusen maar leerling aan Opleidingscentrum BOVO in Vroomshoop.

Metsel je Toekomst
Ter gelegenheid van de 55e finale overhandigde baksteenfabrikant en KNB-voorzitter Wijman aan de Nijmeegse Burgemeester De Graaf een nieuwe poster. Onder het motto Metsel je Toekoms moet deze poster VMBO-jongeren Bouwtechniek aanzetten om interesse voor het metselvak te krijgen.

Stimuleren vakmanschap
De Nationale Metsel- en Voegwedstrijd is een initiatief van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB). Doel is het promoten van het metsel- en voegvak en het bevorderen van de instroom naar dit vakonderwijs. Naast het initiëren van de wedstrijden ondersteunt de georganiseerde baksteenindustrie via KNB ook op andere manieren het metselonderwijs. Zo organiseert KNB jaarlijks een Metsellerarendag, verzorgt het stenensponsoring voor het metselonderwijs en ontwikkelt het nieuwe leermiddelen.

De 55e finale werd georganiseerd in nauwe samenwerking met Born Bouwopleidingen in Nijmegen en kenniscentrum Fundeon te Harderwijk. De metselbakstenen werden ter beschikking gesteld door baksteenfabrikant Rodruza in Nijmegen.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) is de brancheorganisatie voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Het behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk, verzorgt kennisoverdracht aan de scholings- en beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en is actief op het terrein van sociale en technische zaken. KNB is gevestigd in het Keramisch Huis in Velp.
De Nederlandse baksteenindustrie produceert metselbaksteen, straatbaksteen en poreuze binnenmuursteen en heeft een omzet van circa 291 miljoen euro (2005). In de baksteenindustrie zijn ca. 1.500 personen werkzaam.


Noot voor de redactie/