Alpro soya op weg naar een CO2-neutraal bedrijf

20.04.2007 / 15:33 / Rubriek: Economie / Organisatie: Alpro soya

Alpro soya

Sojaproducent gaat nóg verder in duurzaam ondernemen

Alpro soya op weg naar een CO2-neutraal bedrijf

Leuven, 20 april 2007. - Alpro soya, Europees marktleider in de productie van 100% plantaardige sojaproducten, vervult al meer dan 25 jaar een pioniersrol op het gebied van duurzaam ondernemen. Gezien het feit dat voor de productie van plantaardig eiwit veel minder energie nodig is dan voor de productie van dierlijk eiwit, zit duurzaamheid in de genen van Alpro soya. De opwarming van de aarde laat ook de sojaproducent niet onberoerd. Om mee te bouwen aan een gezonde wereld en een leefbare toekomst, heeft Alpro soya besloten om de organisatie te laten ontwikkelen tot een CO2-neutraal bedrijf. Deze beslissing is vandaag, samen met een reeks andere maatregelen, aangekondigd op een persbijeenkomst in Leuven.

Als producent van heerlijke en gezonde sojaproducten heeft Alpro soya duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. De drie P's - Planet, People en Profit - zijn de sleutelwoorden van de bedrijfsvisie en het organisatiebeleid op het gebied van duurzaam ondernemen. Mede in het kader van de klimaatswijzigingen en de opwarming van de aarde heeft de directie van Alpro soya nu een aantal nieuwe maatregelen getroffen. Centraal daarbij staat de ontwikkeling tot een CO2-neutraal bedrijf.

Groene elektriciteit
'Uiteraard vergt het tijd om een CO2-neutraal bedrijf te worden', vertelt Bernard Deryckere, Managing Director van Alpro soya. 'De eerste stappen in die richting zetten we vandaag. Via onze waterzuiveringsinstallatie in Wevelgem produceren we biogas; we zetten dat vervolgens om in groene stroom. Omdat onze eigen groene stroom-productie op dit moment nog beperkt is, hebben we besloten om volledig over te schakelen op groene elektriciteit: AlpEnergie van Electrabel. Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheid om op één van onze sites in België of in het buitenland een windmolen te installeren. We zijn ook bezig met het berekenen van de CO2-afdruk van onze producten. Zodra we de resultaten hebben, bekijken we hoe we deze kunnen verkleinen. De overschakeling naar groene stroom kost ons 20.000 euro extra per jaar. Dat is een minimale investering ten opzichte van onze totale energiekosten. Duurzaam ondernemen hoeft dus niet altijd veel meer te kosten. We hopen dat dit een extra stimulans is voor andere bedrijven en voor de consument.'

Alpro soya trekt de duurzame principes ook door op logistiek vlak. De recente aankoop van extra bouwgrond op het industrieterrein van Wevelgem, grenzend aan de Leie, biedt perspectieven om in de toekomst via de binnenvaart te vervoeren. De toepasbaarheid hiervan voor zowel inkomende (grondstoffen) als uitgaande (afgewerkte producten) goederenstromen zullen maximaal worden benut. Het wegverkeer wordt dus fors beperkt, waardoor de CO2-uitstoot opnieuw daalt.

International Polar Foundation
De International Polar Foundation kan eveneens rekenen op Alpro soya. De sojaproducent steunt de bouw van het onderzoeksstation 'Princess Elisabeth'op Antarctica. De filosofie die de basis vormt voor het ontwerp van dit station is dat het een minimale impact moet hebben op het milieu, gebruikmakend van zuivere en efficiënte energie en optimale afvalbeheertechnieken, in overeenstemming met de vereisten van het Milieuprotocol bij het Antarctisch Verdrag. 'We zijn ervan overtuigd dat onderzoek op Antarctica van zeer groot belang is om antwoorden te vinden op vragen in verband met de toekomst van onze planeet. De nieuwe onderzoeksbasis zal volledig operationeel zijn in het zuidpoolseizoen van 2008,' besluit Deryckere.

(Einde persbericht)

Over Alpro
De Belgische onderneming Alpro produceert en commercialiseert sinds 1980 een gevarieerd gamma voedingsproducten op basis van natuurlijke soja op de Europese markt, waaronder in Nederland. Alpro maakt deel uit van de Vandemoortele groep, één van de grootste Belgische voedingsproducenten. Alpro heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel en houdt in al haar activiteiten rekening met de drie P's - People, Planet en Profit. Diverse erkenningen en prijzen bevestigen het succes van de onderneming. Alpro werd bekroond met de Gazelleprijs van de Voedingsindustrie en de Belgische Milieuprijs.

Meer informatie vindt u op www.alprosoya.com en www.polarfoundation.org.

Noot aan de redactie
Neem voor meer informatie contact op met:
ALPRO, Bernard Deryckere, tel. 09/260 21 00, e-mail: bernard.deryckere@alpro.be of Bex communicatie, tel. 040 - 294 52 52, e-mail: SVerhees@bexcommunicatie.nl