Politie Midden- en West Brabant

Aanhoudingen in onderzoek naar straatroof Breda

BREDA, 20 april 2007

Aanhoudingen in onderzoek naar straatroof

BREDA: De politie heeft deze week verschillende personen aangehouden in het onderzoek naar de reeks straatroven, begin dit jaar in de binnenstad. Het betreft een 19-jarige man, een jongen van 14 jaar en drie 16-jarige jongens. De verdachten komen allen uit Breda en zijn aangehouden voor één zaak. De politie onderzoekt hun betrokkenheid in andere zaken en heeft de vier jongens in verzekering gesteld.

De politie verdenkt de 14-jarige jongen van de beroving van de tas van een 18-jarige vrouw uit Made. Dit gebeurde op 16 februari van dit jaar in de Torenstraat. De vrouw liep daar toen met enkele vriendinnen met wie zij carnaval aan het vieren was. Plotseling werd haar tas afgepakt door een persoon die achterop een fiets zat. Dit zou de 14-jarige verdachte zijn. De bestuurder van de fiets betreft een van de
-16-jarige jongens. De twee andere jongens waren vrienden van de twee eerder genoemden en wisten dat de beroving zou gebeuren. Zij waren beiden op een fiets en fietsten na de beroving, net als de daders, snel weg.

De 19-jarige verdachte werd aangehouden op verdenking van heling. Hij zou de gsm van de vrouw uit Made hebben gekocht, terwijl hij wist dat deze gestolen was. Deze verdachte is na zijn verhoor weer op vrije voeten gesteld. De politie onderzoekt de zaak en bekijkt of de jongens mogelijk in verband kunnen worden gebracht met meerdere berovingen. De verdachten kwamen in beeld na uitgebreid onderzoek waarbij onder andere gebruik werd gemaakt van camerabeelden en getuigenverklaringen. De 14-jarige jongen werd woensdag aangehouden, twee van de 16-jarigen werden op donderdag aangehouden. De 19-jarige man en de laatste 16-jarige verdachten werden dinsdag aangehouden. Ze zijn allen in hun respectievelijke woningen aangehouden. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Tegengaan straatroof
In maart werd het de politie duidelijk dat er een toename in het aantal straatroven plaatsvond in de binnenstad. De politie zette meteen extra mensen in om de straatroof tegen te gaan. s Avonds surveilleren vaak extra politiemensen op straat en ook worden extra politiemensen ingezet voor het onderzoek naar de reeds gepleegde straatroven. Op de drukke plaatsen deelt de politie en medewerkers van Stadstoezicht flyers uit aan het publiek met tips hoe straatroof te voorkomen en hoe te handelen als je slachtoffer of getuige bent van een straatroof.

Valse aangiften
Sinds de aanpak is het aantal aangiften gedaald. In totaal zijn nu 22 aangiften van gedupeerden binnengekomen. In meer dan de helft van de zaken heeft de politie helaas geen aanknopingspunten meer voor opsporing van de dader. Twee van de binnengekomen aangiften bleken vals te zijn. Zo vertelde een 15-jarige Bredase jongen tegen de politie dat hij op 25 februari op het Stationsplein te zijn beroofd van zijn mobiele telefoon. De jongen had een gsm gekregen, vond hem uiteindelijk niet zo mooi en gaf hem aan een onbekende. Thuisgekomen durfde hij dit niet te vertellen tegen zijn vader en dus verzon hij de beroving. De politie is helemaal niet blij met valse aangiften. Agenten en rechercheurs steken vele uren in een zaak en als blijkt dat het voor niks is, is dat zuur. Niet alleen voor de politie maar vooral voor gedupeerden die echt beroofd zijn.

Hoewel het aantal aangiften daalt, is wat de politie betreft elke straatroof er een teveel en reden om door te gaan met de aanpak. Zo werd bijvoorbeeld dinsdagavond rond 22:00 uur een 20-jarige man uit Breda beroofd. Hij fietste over de Haagdijk toen hij werd klemgereden door een donkere man op een omafiets. De man pakte de gsm af waarmee het slachtoffer op dat moment aan het bellen was. Na een korte worsteling rende de dader weg. Het slachtoffer zette de achtervolging in tot aan de Salmstraat. Daar draaide de berover zich plotseling om en liep dreigend op het slachtoffer af terwijl hij zijn hand in zijn binnenzak hield. Het slachtoffer dacht aan een wapen wat de man mogelijk had en staakte zijn achtervolging.

Auteur: Manfredi Mauro