Provincie Limburg

Hoge Koninklijke onderscheiding voor scheidend voorzitter Raad van Bestuur van DSM Elverding

Gouverneur L.J.P.M. Frissen overhandigt de versierselen die horen bij een koninklijke onderscheiding aan de heer mr. P.A.F.W. Elverding in verband met zijn afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke DSM N.V. De heer Elverding is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau vanwege de grote betekenis van zijn inzet voor de ontwikkeling en innovatie van de Nederlandse en de internationale chemische industrie.

De heer Elverding is sinds 1985 in dienst van DSM. In 1995 werd hij benoemd tot lid en sinds 1999 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van dit concern. Onder zijn leiding heeft het chemieconcern een grote verandering ondergaan. De petrochemische activiteiten werden afgestoten. Met de vrijgekomen gelden zijn nieuwe en vernieuwende industrieën aangekocht en ontwikkeld op het gebied van medische technologie, biomaterialen en life sciences. Deze tijdige omschakeling is niet alleen van cruciaal belang voor het voortbestaan van het bedrijf maar ook voor de werkgelegenheid in Nederland en elders in de wereld. DSM is met ruim 7000 werknemers één van de grote werkgevers in ons land.

Op Europees gebied was de heer Elverding van 2004-2006 President van de CEFIC, de koepelorganisatie van de Europese chemische industrie, en van 2004-2006 voorzitter van de Board of Directors van de ICCA (International Councel of Chemical Associations). Bovendien maakte hij van 2005-2007 deel uit van de Executive Board of the American Chemistry Council (ACC). Ook voor deze organisaties heeft de heer Elverding een baanbrekende rol vervuld onder meer op het gebied van Europese wetgeving voor de registratie en autorisatie van chemicaliën in Europa.

Ook buiten de chemische industrie is de heer Elverding actief (geweest). Hij was onder meer lid van het dagelijks bestuur van de werkgeversorganisatie VNO-NCW (1995-2006), lid van de Raad van Toezicht van de Samenwerkende Revalidatiecentra Limburg (1993-2005) en vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Nederlandsche Bank (1999-2007). Op dit moment is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Océ N.V., voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht en lid van de Raad van Toezicht van de Transnationale Universiteit Maastricht.

De versierselen zijn door de Gouverneur aan de heer Elverding overhandigd op vrijdag 20 april 2007 om 15.30 uur (locatie: hoofdkantoor DSM in Heerlen, het Overloon 1).

20-4-2007 13:09