Handvestgroep Publiek Verantwoorden publiceert rapport CVZ

20.04.2007 / 15:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sociale verzekeringsbank

Sociale verzekeringsbank

complex en breed takenpakket van CVZ mag breder bekend zijn bij stakeholders

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft volgens de visitatiecollege van de Handvestgroep Publiek verantwoorden, veel lef getoond om kort na een reorganisatie als gevolg van de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel een visitatie te laten plaatsvinden. Het CVZ is een organisatie met een complex takenpakket, bedient veel verschillende stakeholders en probeert daar zoveel mogelijk synergie in te bewerkstelligen. Dat blijkt uit rapport van het visitatiecollege. Het CVZ begeeft zich op het terrein van de sociale ziektekostenverzekeringen: de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

In november 2006 is het CVZ als achtste zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) onderzocht door het Visitatiecollege Publiek Verantwoorden. Eerder waren het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het Kadaster, de IB-Groep, de RDW, CWI, de SVB en Staatsbosbeheer al aan de beurt. Het Visitatiecollege Publiek Verantwoorden is een onafhankelijk college dat in wisselende samenstelling de visitaties uitvoert. De visitatie van het CVZ is uitgevoerd door Roel in .t Veld, Hans Dijkstal en Peter van Zunderd. Het visitatiecollege heeft zijn bevindingen wederom vastgelegd in een rapport en heeft dit aangeboden aan de Handvestgroep Publiek Verantwoorden. In het rapport dat vandaag openbaar is gemaakt, is te lezen hoe het visitatiecollege de ontwikkelingen van het CVZ op het gebied van publiek verantwoorden beoordeelt.

Bevindingen
Het visitatiecollege heeft gemerkt dat de diverse stakeholders goed op de hoogte zijn van de taken waarmee ze direct te maken hebben, maar geen zicht hebben op de breedte van de taakvervulling van het CVZ. Er is veel waardering voor de kwaliteit die het CVZ levert, alleen is niet altijd duidelijk hoe een beslissing tot stand is gekomen. Het visitatiecollege raadt daarom het CVZ aan om energie te steken in het verbeteren van de transparantie over de wijze waarop de taken worden uitgevoerd. En in welk verband dit wordt gedaan: het CVZ zal zich moeten buigen over haar brandingstrategie. CVZ als merk of gaat het om de afzonderlijke taken?

Het CVZ wil een brugfunctie vervullen tussen overheid en het veld. Stakeholders zien het CVZ als een onafhankelijke expert en daarmee heeft het CVZ een gunstig vertrekpunt. Maar er mag wel meer duidelijkheid komen over wat voor soort relatie het CVZ wil onderhouden met stakeholders. Het visitatiecollege meent dat het CVZ er goed aan doet om in goed overleg met de stakeholders een visie te formuleren op de vraag of en zo ja, op welke wijze de onderlinge relatie wordt ingericht.

De Raad van Bestuur van het CVZ heeft aangegeven dat ze de aanbevelingen herkent en onderschrijft. Het CVZ zal de aanbevelingen opnemen in een verbeterplan en de verwachting is dat dat plan in het tweede kwartaal van 2007 gereed is voor besluitvorming en uitvoering.

Achtergrond
In november 2000 hebben het COA, de IB-Groep, het Kadaster, de RDW en Staatsbosbeheer het Handvest Publieke Verantwoording ondertekend. Daarna zijn de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het College voor zorgverzekeringen (CVZ), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Centrale Financiën Instellingen (Cfi) toegetreden.
In het Handvest geven deze ZBO.s en agentschappen aan dat ze zich niet willen beperken tot het afleggen van verantwoording die nodig is voor uitoefening van de ministeriële verantwoordelijkheid, maar zich ook publiek willen verantwoorden voor hun handelen en voor de kwaliteit van de dienstverlening.

De beginselen uit het Handvest zijn geconcretiseerd in het zogeheten .Tastbaar Arrangement.. Het arrangement voorziet in een instrument waarmee organisaties hun relatieve positie op het gebied van publieke verantwoording kunnen bepalen. Publiek Verantwoorden wordt hierin opgevat als leerproces. Dit leerproces start met een zelfevaluatie door het ZBO of agentschap. Deze zelfevaluatie omvat een positiebepaling voor vier thema.s, te weten: kwaliteit, prijs/prestatie, responsief handelen/participatie en transparantie.

Nadat de evaluatie is afgerond, bezoekt het Visitatiecollege het ZBO of agentschap. Het Visitatiecollege vormt zich een oordeel op basis van de verkregen informatie en spreekt zich in zijn aanbevelingen uit over de gewenste leercurve. Het visitatiecollege richt zich in zijn aanbevelingen in het bijzonder op de relaties tussen en mogelijke discrepanties in de instrumentatie en operationalisering van de thema.s uit het Handvest.

In de volgende jaren zal de gevisiteerde organisatie hieraan invulling geven, waarna het visitatiecollege (tenminste eens in de vier jaar) de organisatie weer bezoekt om vast te stellen in welke mate de ambities van de organisatie zijn waargemaakt.

www.publiekverantwoorden.nl
Het rapport over het CVZ is te vinden op www.publiekverantwoorden.nl. Deze site bevat naast het visitatierapport algemene informatie over de Handvestgroep Publiek Verantwoorden en de aangesloten organisaties, de tekst van het Handvest en het Tastbaar Arrangement. Ook de eerder gepubliceerde rapporten van het COA, het Kadaster, de IB-Groep, de RDW, CWI, de SVB en Staatsbosbeheer staan op deze internetsite.


------------------------------------------------