Project Gemeente Westland

elektriciteit
Uitwisseling warmte, water en elektriciteit
Publicatiedatum: 20-04-2007

Uitwisseling warmte, water en elektriciteit tussen glastuinbouw en woningen

Innovatief en comfortabel wonen tussen glas
De gemeente Westland en Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) BV laten plannen ontwikkelen voor het uitwisselen van warmte, water en elektriciteit tussen de glastuinbouw in het gebied Hoge Geest en de toekomstige woonwijk Poelpolder in Westland. Gebruik van duurzame restwarmte uit het glastuinbouwcluster, piekberging van hemelwater en hergebruik van huishoudelijk afvalwater door de glastuinbouw zijn onderwerpen die aan de orde komen. Gekoppeld daaraan wordt gekeken of in de woningen nieuwe, slimme technieken kunnen worden toegepast die het wooncomfort verhogen. Priva BV uit De Lier gaat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren.

Duurzame energie
In de gemeente Westland ligt het grootste glastuinbouwcomplex ter wereld. Binnen de glastuinbouw is het gebruik van WKK (Warmte Kracht Koppeling)-centrales gebruikelijk. Een WKK produceert warmte, CO2 en elektriciteit. Naast de elektriciteit die nodig is voor belichting en CO2, produceren tuinders extra elektriciteit die zij doorverkopen aan het landelijk net. Gevolg is wel dat ze een warmteoverschot hebben. Het rendement van een WKK is hoger dan een traditionele elektriciteitscentrale zoals energiebedrijven die gebruiken. Bovendien wordt er bij de grote energiecentrales CO2 in de lucht gebracht. Ook de warmte die vrij komt wordt niet benut. Opwekking van elektriciteit met behulp van een WKK is dus duurzamer dan de tradionele opwekking. Op termijn worden de WKK's vervangen door nog duurzamere technieken (brandstofcel, aardwarmte, zonne-energie).

Unieke situatie in Westland
Door het grote aantal glastuinbouwbedrijven is er in Westland duurzame warmte in overvloed. Omdat glastuinbouw en woningen in Westland dicht bij elkaar gelegen zijn, is de mogelijkheid aanwezig om energiestromen uit te wisselen. Daarbij kunnen warmte en koude in de bodem worden opgeslagen. Woningen en kassen kunnen hierdoor efficiënt verwarmd en gekoeld worden. In haar energievisie geeft de gemeente Westland aan te willen komen tot een decentraal netwerk waarmee lokaal geproduceerde energie (met name warmte) wordt gedistribueerd. Op hun beurt kunnen de glastuinbouwbedrijven weer gebruik maken van het afvalwater dat huishoudens produceren. Het intensieve ruimtegebruik in Westland vraagt daarnaast om creatieve oplossingen voor het bergen van water als gevolg van piekbuien. Ook hiernaar wordt gekeken in het haalbaarheidsonderzoek.
De unieke situatie in Westland maakt symbiose mogelijk tussen glastuinbouw en woningen.

Resultaat haalbaarheidsonderzoek
Het haalbaarheidsonderzoek is met name gericht op de technische toepassingsmogelijkheden. Daarnaast worden de rollen en verantwoordelijkheden van de samenwerkende partijen (gemeente, projectontwikkelaar, tuinder, hoogheemraadschap en provincie) in beeld gebracht. De studie moet leiden tot een uitvoerbare business-case, waarna de betrokken partijen tot nadere uitwerking en uitvoering kunnen overgaan.

Partijen

* In de gemeente Westland ligt het grootste glastuinbouwcomplex ter wereld. Westland vormt daarmee, naast Schiphol en de Rotterdamse haven, de derde mainport in Nederland. Een unieke positie, die de gemeente graag wil behouden en versterken. Met de Visie Greenport Westland 2020 treedt de gemeente de toekomst tegemoet. In deze visie staan de ruimtelijke en economische ontwikkelingen binnen Greenport Westland tot 2020. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt.

* Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland BV is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Westland, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke sector (OPP) BV. ONW geeft mede invulling aan Greenport Westland door de ontwikkeling en realisatie van vier nieuwe woningbouwlocaties in Westland: Duingeest, Gantel de Baak, Poelpolder en Tuinveld.
* Priva BV heeft expertise op het gebied van energie, water, management en klimaat in zowel de tuinbouw als gebouwde omgeving. Voorop staat dat Priva zich bij de ontwikkeling van nieuwe kennis, producten en systemen laat leiden door de wensen van klanten waar ook ter wereld. De Priva-oplossingen moeten ondernemers een handvat bieden om zo effectief en efficiënt mogelijk te kunnen ondernemen. Die oplossingen staan niet los van de gebruikte technologie. Priva is continu op zoek naar nieuwe technieken die bijdragen aan betere producten. Klanten kunnen echter pas maximaal rendement uit technisch hoogstaande oplossingen halen, als deze oplossingen praktisch in gebruik zijn. Die combinatie van intelligente techniek en gebruiksvriendelijkheid is de basis voor de Priva-filosofie.