Gemeente Tilburg

20-4-2007
Tilburg schat bomen op waarde
Alles over Tilburgse bomen geregeld in nota Tilburg BoomT

In de Tilburgse straten, parken en plantsoenen staan ruim 95.000 bomen die door de
gemeente beheerd en onderhouden worden. Deze bomen zijn samen met de bomen op particuliere gronden (naar schatting meer dan 100.000) belangrijk voor het woon- en leefklimaat in de stad. Alle reden dus om bomen te koesteren als dat mogelijk is.

Activiteiten als wegreconstructies, bouwwerkzaamheden, ondergrondse kabels en leidingen en het verkeer in de stad zijn echter geen ideale situaties voor bomen. In de concept beleidsnota Tilburg BoomT, die het college vrijgeeft voor inspraak, staan de spelregels tussen aan de ene kant deze ontwikkelingen en aan de andere kant de rust die stadsbomen nodig hebben om uit te groeien tot volwassen gezonde bomen. De bomennota bevat een systeem voor waardering van bomen, waardoor belangrijke bomen beter beschermd zijn. Eveneens wordt het kapvergunningstelsel vernieuwd zodat het meer aansluit bij de praktijk. Het tegengaan van illegaal kappen van bomen wordt beschreven in het onderdeel handhaving van de nota. Eveneens wordt voorgesteld om structureel 700.000 euro vanaf 2008 op te nemen in de begroting om meer te kunnen doen aan boomwortelopdruk, waardoor op veel plekken in Tilburg trottoirs kapot gaan en leidingen en kabels beschadigd raken. Overigens telt Tilburg naast de ongeveer 200.000 bomen in stedelijk gebied telt Tilburg nog ongeveer 5.000 hectare bos. Ook de Boswet maakt daarom onderdeel uit van Tilburg BoomT, die daarmee al het gemeentelijk bomenbeleid bundelt.

Monumentale waarde
Door de ontwikkeling van de stad, bouwwerkzaamheden, aanleg van wegen, en dergelijke is het van belang waardevolle bomen te beschermen. Om die reden is per plek in Tilburg de waarde van bomen vastgelegd op een kaart. Deze kaart doet uitspraken over de huidige openbare bomen, bijvoorbeeld of ze een monumentale waarde hebben of van ecologische betekenis zijn. Bomen die in deze zones staan, krijgen extra bescherming, intensiever onderhoud/beheer en worden beschermd tegen kap, bijvoorbeeld bij nieuwbouw- of herstructureringsplannen.

Criteria
In de nota zijn ook de regels opgenomen over het wel of niet afgeven van een kapvergunning door de gemeente en de zogeheten herplantplicht. Voor gemeentelijke werkzaamheden komen gemiddeld vierhonderd aanvragen per jaar binnen voor een kapvergunning. Dit gebeurt bijvoorbeeld vanwege een reconstructie, veiligheid, problemen met bekabeling of vervanging van riolering, kapotte trottoirs door wortelopdruk et cetera. Het nieuwe waardestelsel geeft hiervoor de criteria of wel of niet gekapt mag worden. Voor openbare bomen die in een hoofdzone staan moet bijvoorbeeld altijd een kapvergunning aan worden gevraagd, ongeacht de stamomtrek. Voor openbare bomen die in de ecologische zone staan wordt geen kapvergunningen verleend, tenzij sprake is van een ernstige bedreiging van de openbare veiligheid, noodtoestand of andere uitzonderlijke situaties. Voor andere categorieën op de kaart gelden andere normen.

Minder regels
Met betrekking tot het kapvergunningenstelsel is in de bomenverordening een wijziging opgenomen zodat er naast een betere bescherming van de Tilburgse bomen sprake is van een efficiëntere verlening van vergunningen aan particulieren. Per jaar worden ongeveer driehonderd aanvragen gedaan door particulieren voor een kapvergunning, meestal om een te grote boom uit een kleine tuin te kunnen verwijderen. Ongeveer 95% van die vergunningen wordt toegekend en verreweg de meeste tot een stamomtrek van 130 centimeter. Door de grootte van die stamomtrek in de vergunning te vergroten van 65 naar 130 centimeter bespaart dit de inwoners het doen van de aanvraag en de legeskosten (49,40) voor een vergunning die toch wel toegekend wordt. Ook scheelt dit ambtelijke inzet bij de vergunningverlening, het gaat namelijk om ongeveer de helft van de aanvragen. Dit sluit aan bij het streven minder regels op te leggen aan burgers. Boven de 130 cm (stamdiameter ongeveer 41 cm) blijft een kapvergunning voor particulieren verplicht.

Ontwikkeling stedelijk groen
De bomennota is de eerste nota op het gebied van stedelijk groen. Deze gaat over behoud, beheer en onderhoud. In 2008 verschijnt een gemeentelijk groenstructuurplan, waarin de ontwikkeling van nieuw stedelijk groen wordt beschreven.
De nota Tilburg BoomT wordt van begin mei tot half juni 2007 ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn kan iedereen schriftelijk reageren op de conceptnota. Na de zomer wordt de nota Tilburg BoomT definitief vastgesteld.