Connexxion


Stakingen OV duperen wederom de reizigers

Â

De werkgevers in het openbaar streekvervoer zijn van mening dat de door de vakbonden aangekondigde stakingen in het openbaar vervoer de reizigers onnodig duperen. Volgens de werkgevers zijn de stakingen voorbarig en ze berokkenen veel schade aan het openbaar vervoer omdat het vertrouwen van de reiziger nodeloos op de proef wordt gesteld. Een ultimatum van de bonden dat op vrijdag 20 april om 12.00 uur afliep is dan ook afgewezen. De bonden hebben de CAO-onderhandelingen te vroeg op slot gezet.

De bonden hebben, aldus de werkgevers, op onderwerpen die betrekking hebben op de financiële aspecten van de CAO geen bereidheid getoond om tot overeenstemming te komen. Daarnaast voegden de bonden tijdens de onderhandelingen eisen toe die het gat tussen de partijen alleen maar groter maakten.
De werkgevers daarentegen hebben wel stappen gezet op het loonbod en op andere belangrijke punten zoals het initiatief om te komen tot één eigentijdse CAO personenvervoer voor stadsvervoer, streekvervoer en aanbesteed treinvervoer.

De kern van het conflict is de looneis van de vakbonden: een loonstijging van 3% plus een half procent aan extra voorzieningen. De werkgevers hebben een bod gedaan van 1,5% structureel met ingang van 1 januari 2007, 0,5% vanaf 1 juli 2007 en een variabele beloning van
1%. Het gaat dus om een verschil van slechts een half procent. Het is extra teleurstellend dat juist nu acties worden voorbereid door de bonden. Temeer daar werkgevers en werknemers er gezamenlijk in slagen om het openbaar vervoer op een hoog kwalitatief en kwantitatief niveau te realiseren. Stakingen zetten een zware druk op de inmiddels bereikte successen en tasten het vertrouwen van de reiziger in ernstige mate aan.

Â

De werkgevers zijn op elk moment bereid en beschikbaar om het overleg te hervatten met als vertrekpunt de afspraken die in het overleg op 26 maart zijn gemaakt.

Milieu

* Connexxionbussen op biodiesel in Fryslân

Veiligheid

* Connexxion trots op schadevrije chauffeurs

Innovatie

* Vernieuwde bushaltes in regio Utrecht