Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 17 april 2007

Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008

De Europese Commissie heeft 2008 uitgeroepen tot het Jaar van de Interculturele Dialoog. Het programma wordt zowel op nationaal als op internationaal niveau uitgevoerd. Het jaar zal vooral in het teken staan van cultuur, onderwijs, jeugd, sport en burgerschap. De Europese Commissie heeft voor de viering van dit jaar in totaal ¤ 10 miljoen uitgetrokken. Op 14 april jl publiceerde de Commissie haar Oproep voor het indienen van voorstellen voor voorbeeldprojecten op Europese schaal. Hiervoor is een budget van ¤ 2,4 miljoen beschikbaar. De coördinatie van dit themajaar in Nederland is in handen van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA en Kosmopolis.

Voor het Europees jaar van de Interculturele Dialoog is in totaal ¤ 10 miljoen uitgetrokken. De Europese Commissie is verantwoordelijk voor het opzetten van een internationale communicatie campagne, hiervoor is een budget van ¤ 5 miljoen gereserveerd. Daarnaast zal iedere lidstaat aansluitend op deze campagne in eigen land een apart, op maat gesneden traject uitzetten. Hiervoor is een zeer beperkt budget van ¤ 3 miljoen beschikbaar. Van dit budget ontvangt Nederland ¤ 113.000 voor de ondersteuning van één te selecteren project. Ten slotte is ¤ 2,4 miljoen gereserveerd voor 8 à 10 voorbeeldprojecten op Europese schaal. Voor deze laatste categorie heeft de Commissie vorige week een Oproep voor het indienen van voorstellen gepubliceerd.

Oproep voor het indienen van projectvoorstellen op Europese schaal

In de categorie voorbeeldprojecten op Europese schaal kunnen slechts 8 à 10 projecten in heel Europa worden gesubsidieerd. De projecten worden o.a. beoordeeld op hun Europese dimensie, het aantal mensen dat bij het project betrokken is en hoe het project de interculturele dialoog bevordert.

De financiële bijdrage van de commissie is maximaal 80% van de subsidiabele kosten van elk project. Elke subsidie bedraagt minimaal ¤ 200.000 en maximaal ¤ 400.000. Het aanvraagformulier, de oproep en de bijbehorende voorwaarden zijn vanaf 14 april 2007 beschikbaar via de website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/culture/eac/dialogue/calls_en.html. Deadline voor het aanmelden van projectvoorstellen is 29 juli 2007.

Nationale Strategie

SICA en Kosmopolis maken deze zomer de nationale invulling voor het EU-jaar voor interculturele dialoog bekend. Nederland geeft prioriteit aan de interculturele dialoog met betrekking tot migrantengroepen uit herkomstlanden. Een thema dat in Nederland al enige tijd zeer actueel is. Voor het slagen van het themajaar wil Nederland een positieve benadering hanteren, gericht op de goede kanten van de diversiteit in ons land, zoals de rijkdom van culturen, de dialoog en het beter leren kennen van elkaar, op school, op straat, in de sportclub of op het werk.

Andere subsidiemogelijkheden

Interculturele dialoog is een thema dat bij veel Europese subsidieprogramma's een prioriteitsdoelstelling is. Eind mei 2007 publiceert de Europese commissie daarom een informatiegids waarin organisaties die geïnteresseerd zijn in Europese samenwerkingsprojecten met dit thema zich kunnen oriënteren op subsidiemogelijkheden.

Coördinatiepunt

De Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA en Kosmopolis vormen samen het nationale coördinerende orgaan voor dit themajaar. Kosmopolis is in november 2006 opgericht om de (inter)culturele dialoog in Nederland via kunst, cultuur en debat te stimuleren. Kosmopolis en SICA werken nu al samen om de internationale component van Kosmopolis vorm te geven.