Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa keurt suikerfusie goed

07-07 / 20-04-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de aankoop door de Koninklijke Coöperatie Cosun U.A. (Cosun) van alle aandelen van CSM Suiker B.V. (CSM). De NMa oordeelt dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan van een economische machtspositie op de markt voor de verkoop van suiker.

Vorig jaar is de Europese Unie begonnen met de hervorming van de suikersector. De NMa heeft onderzocht of deze hervorming ertoe leidt dat de suikermarkt internationaliseert en of daardoor de buitenlandse concurrentiedruk toeneemt. De NMa heeft dit gedaan zowel voor industriesuiker als voor consumptiesuiker.

De transportkosten vormen voor beide markten geen belemmerende factor om uit te wijken naar het buitenland. De ontwikkeling van import en export van suiker is al het duidelijkst zichtbaar bij industriesuiker. Ook op de consumptiemarkt is er import van suiker en producenten en afnemers oriënteren zich in toenemende mate op inkoop in het buitenland. Buitenlandse aanbieders hebben dus toegang tot de Nederlandse markt en Nederlandse afnemers hebben voldoende uitwijkmogelijkheden voor het inkopen van suiker in het buitenland. Er is daarom geen reden om aan te nemen dat import van suiker niet verder zal toenemen, zeker niet als in Nederland de prijzen zouden stijgen.

De NMa oordeelt eveneens dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan van een economische machtspositie op de markt voor de inkoop van suikerbieten. De bietentelers hadden al voor de concentratie nauwelijks de mogelijkheid om aan een andere suikerproducent te gaan leveren. Dit verandert niet door de concentratie.