Time : 16:16:31
Date : 20 April 2007
Sender Name: CIBIC

De Belgische Ingenieurs spreken met één stem !

Ondergetekenden hebben de eer u de oprichting aan te kondigen van de feitelijke ingenieursvereniging "CIBIC" Comité des Ingénieurs Belges- Belgisch Ingenieurscomité

"CIBIC" is geen nieuwe vereniging van ingenieurs, wel een overlegorgaan van de huidige Vlaamse en Franstalige ingenieursverenigingen en groepeert aldus de K VIV, de VIK, de FABI en de UFIIB met:
Voor de burgerlijk ingenieurs en bio-ingenieurs in de Franse Gemeenschap van België:

- FABI : Fédération Royale des Associations Belges d'Ingénieurs Civils, d'Ingénieurs Agronomes et Bioingénieurs (asbl) Voor de industrieel ingenieurs in de Franse Gemeenschap van België:
- UFIIB: Union Francophone des Associations d'Ingénieurs Industriels de Belgique (asbl)
Voor de burgerlijk ingenieurs en bio-ingenieurs in de Vlaamse Gemeenschap:

- K VIV: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (vzw) Voor de industrieel ingenieurs in de industriële wetenschappen, technologie en biowetenschappen in de Vlaamse Gemeenschap:
- VIK: Vlaamse Ingenieurskamer (vzw)

"CIBIC" is de spreekbuis van haar 45.000 leden binnen de beroepsactieve groep van circa 100.000 Belgische ingenieurs (ir. en Ing.).

De Franstalige en Nederlandstalige ingenieurs, telkens vertegenwoordigd door hun respectievelijke verenigingen, zijn overeengekomen gezamenlijk te willen ijveren voor;
- Het erkennen van de complementariteit van de twee vormen van ingenieursopleidingen in ons land, met name enerzijds de burgerlijk ingenieur en landbouw- of bio-ingenieur en anderzijds de industrieel ingenieur.

- Het bevorderen en bewaken van de rol en de functie van de ingenieurs, van hun titulatuur en belangen in de Vlaamse en Franse Gemeenschappen in België evenals in de Europese Unie en wereldwijd.
- Een bijdrage leveren aan de verdere hervormingen, aanpassingen en verbeteringen van de ingenieursopleidingen aan de universiteiten en hogescholen.

- Het aanmoedigen van de jongeren om de studies van burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur of industrieel ingenieur aan te vatten.
- Het onderlijnen van de rol van de ingenieur in onze maatschappij, het verbeteren van het imago van het beroep bij het publiek en het waarderen van de functie, rekening houdend met de voorwaarden voor duurzame ontwikkeling.

"CIBIC" maakt zich ernstige zorgen over de terugloop van het aantal ingenieurs in ons land. Temeer omdat de ingenieurs mede aan de basis liggen van ons welzijn en onze welvaart. "CIBIC" zal daarom alle campagnes ondersteunen die jongeren moeten
aanzetten tot het volgen van ingenieursstudies en tot het verbeteren van het imago van de ingenieurs en de industrie.

In het kader van de hervorming van de studies van het hoger onderwijs en de invoering van de 'bachelor ­ master', wenst "CIBIC" een doorzichtige positie van de Belgische ingenieurs ten opzichte van hun buitenlandse collega's.

Voor meer informatie kan u terecht op volgend adres: CIBIC
c/o FABI, Hobbemastraat 2, 1000 Brussel.
Tel. 02 - 734.75.10
e-mail: cibic@cibic.be
Web site : www.cibic.be

We danken u bij voorbaat voor het verspreiden van deze persmededeling.

Hoogachtend,
Namens "CIBIC"
Ing. Joseph Neyens, Algemeen voorzitter VIK
Ing. Guy Zijlmans, Président de l'UFIIB
Ir. Norbert Van Belle, Algemeen voorzitter K VIV
Ir. Charles Médart, Président de la FABI

URL: http://www.cibic.be