Gemeente Winterswijk


Nadere toelichting op rapport Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten

20 april 2007

Winterswijk - Eerder deze week zijn de uitkomsten van het onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) gepubliceerd. Dit onderzoek wijst uit dat bestuurders en ambtenaren van de gemeente Winterswijk integer hebben gehandeld inzake de nieuwbouw van het gemeentekantoor en scholengemeenschap De Driemark. In de afgelopen week is er veel aandacht geweest voor de rol van André van Nijkerken in dit onderzoek. Het college wil graag nog wat nader ingaan op deze rol.

André van Nijkerken is in het kader van het onderzoek van BING geïnterviewd. In zijn beleving is hij geïnterviewd als burger van de gemeente Winterswijk. BING daarentegen heeft aangegeven dat hij als politiek actieve burger is geïnterviewd. BING zegt hierover: "In de periode dat de heer Van Nijkerken nog geen wethouder was, heeft hij als politiek actieve burger (voorzitter Winterswijks Belang) op 20 februari 2006, twee weken voor de verkiezingen, een e-mail gestuurd die in het onderzoek een rol is gaan spelen." André van Nijkerken stelt hier tegenover dat hij pas sinds 15 juni 2006 wethouder is en de hele affaire van voor die tijd is.

Buiten het rapport houden
Volgens BING heeft de heer Van Nijkerken de e-mail ontkend en later ook geprobeerd deze buiten het onderzoek te houden. Volgens André van Nijkerken zou het absurd zijn geweest de e-mail tegenover BING te ontkennen omdat de e-mail al openbaar was en hij juist vanwege zijn e-mail in het onderzoek zat. De verklaring van de heer Van Nijkerken dat hij juist vanwege die e-mail in het onderzoek zat, wordt door BING bestreden. BING zegt hierover: "Deze aanname van de heer Van Nijkerken is ongegrond en onjuist, aangezien de heer Van Nijkerken, net als de andere genodigden, voor een interview is uitgenodigd omdat hij een speler in het bewuste onderzoek is." André van Nijkerken heeft meerdere keren gewezen op de vertrouwelijkheid die zijn e-mail voor hem had en heeft. BING zegt hierover: "Blijkens de door de heer Van Nijkerken verstuurde e-mails aan BING, gedurende het onderzoek, heeft de heer Van Nijkerken de bewuste e-mail uit het onderzoek willen houden. Vertrouwelijkheid van de bewuste e-mail zou daarvoor volgens de heer Van Nijkerken een reden zijn." André Van Nijkerken heeft aangegeven dat zijn verwijzing naar de vertrouwelijkheid van de e-mail van destijds werd ingegeven door zijn vrees voor onnodige uitvergroting van zijn e-mail, gegeven zijn grote zorg voor het door elkaar halen van zijn positie van destijds en zijn functie van wethouder nu. Hij zag zich daarom genoodzaakt de vertrouwelijkheid van de als privé-persoon geschreven e-mail te benadrukken.

Standpunt college
Met betrekking tot het optreden van André van Nijkerken, vindt het college - inclusief André van Nijkerken zelf - dat zijn optreden op een aantal punten niet handig is geweest. De integriteit van wethouder Van Nijkerken is volgens het college niet in het geding.

Aanleiding onderzoek
Aanleiding van het onderzoek is een groot aantal kritische vragen en suggesties die een kritische inwoner (niet André van Nijkerken) de afgelopen twee jaar heeft geuit. Deze kritische vragen gaan met name over de bouw van het nieuwe gemeentekantoor (de Europese aanbesteding), de benoeming van BMG Kleissen & Partners tot projectmanager bij de nieuwbouw van de Driemark en de locatiekeuze voor de nieuwbouw van de Driemark. Om duidelijkheid te krijgen over de handelswijze van de gemeente in deze zaken heeft het college het BING de opdracht gegeven een onafhankelijk onderzoek uit te voeren.

Uitkomsten onderzoek
Het onderzoek richtte zich met name op de integriteit van ambtenaren en bestuurders van de gemeente Winterswijk. Het onderzoek naar de feiten was gericht op de vermeende bevoordeling van partijen door bestuurders en ambtenaren van de gemeente Winterswijk. De onderzochte feiten leveren geen aanwijzingen van bevoordeling op. De kritische vragen en suggesties zijn volgens het rapport ongegrond en soms zelfs suggestief en lasterlijk richting bekritiseerde personen en partijen. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten stelt het college vast dat de wijze van aanbesteding van het nieuwe gemeentekantoor correct is verlopen. Het college ziet bevestigd dat de daarbij betrokken bestuurders en ambtenaren integer hebben gehandeld. Ditzelfde geldt voor de benoeming van BMG Kleissen & Partners tot procesmanager fase 1 bij de nieuwbouw van De Driemark en voor het proces van totstandkoming van de locatiekeuze voor De Driemark. Daarmee worden door derden geuite twijfels weerlegd en kan het gemeentebestuur verder met het realiseren van zowel deze (bouw)projecten als met een groot aantal ambitieuze plannen die op dit moment nog 'in de steigers staan'. Het college is blij met de constatering in het rapport dat er geen enkele grond bestaat voor de geuite twijfel over het integer handelen van bestuurders en ambtenaren.