Socialistische Partij Rotterdam

Buurten in de Wijken: Middelland

20-04-2007 * De SP-fractie begon afegelopen maandag 16 april in de Schietbaanlaan waar SP-lid Edith Roest woont, ze leidde de fractie rond en vertelde over de straat en bracht ons naar ome Gerrit.

Buurten in Middelland Ome Gerrit is een begrip in Middelland. Als toezichthouder werkte hij tot zijn vijfenzestigste in het Branco van Dantzigpark, toen moest hij met pensioen, hij wilde niet, de bewoners wilden hem ook niet kwijt. Gerrit Langeveld is erg geliefd in Middelland, hij bracht een beetje meer veiligheid en sociale samenhang in Middelland, een buurt waar de afgelopen jaren alle jongerenvoorzieningen zijn verdwenen. De buurt reageerde met een groot feest voor Gerrit en een handtekeningenactie om Gerrit te behouden. Hij was de kinderoppas; aanspreekpunt voor jongeren; bemiddelaar bij burenruzies; vertrouwenspersoon; toezichthouder in en rond het Branco van Dantzigpark. De SP-fractie heeft dit geval donderdag 19 april meteen geagendeerd in de raad, de SP-fractie wilde weten wie het vele nuttige werk dat Gerrit deed nu gaat doen. Theo Cornelissen:" Het verhaal van Gerrit Langeveld is maar een voorbeeld van het verdwijnen van nuttige en belangrijke functies in Rotterdam". Het college beloofde dat er naar een oplossing wordt gezocht bij Stadstoezicht of andere partijen om Gerrit te kunnen behouden.

Buurten in Middelland Elk jaar komen er nog een kleine honderd mensen samen op 4 mei, dodenherdenking, om de slachtoffers te gedenken, een emotionele gebeurtenis voor de poort van het voormalige joods ziekenhuis aan de Schietbaanlaan. De buurtbewoners onder wie Dominique Dekkers heeft de originele poort van het ziekenhuis na veel strijd weten te behouden en is nu een monument.

Buurten in Middelland Het Branco van Dantzigpark, halverwege de jaren '90 is dit park na een gifsanering aangelegd, tegelijk met nieuwe huizen op de Bellevoystraat. Sindsdien is het een mooi stukje Middelland.

Buurten in Middelland Theo en Edwin in gesprek met Gerrit

Buurten in Middelland Even langs het voormalige Dierenlandje achter de Duivenvoordstraat (waar het kantoor van buurtagent Hans Vos gevestigd is), nu is het een beeldentuin voor gezamenlijk gebruik. Daarna ging de fractie lunchen bij Edwin aan de Jan van Avennesstraat.

Buurten in Middelland Dichtbij was de volgende afspraak, aan de Beukelsdijk bij SP-lid Arnest Boenders en voorzitter Sjaak van de Pluym van o.a. de bewonerscommissie Oost-Beukelsdijk.

Het Henegouwerplein is een groot succes, veel jongeren maken gebruik van de sportvelden. Jongerenaccomodaties zijn er niet meer in Middelland, Frimangron is onlangs ook gesloten. Maar daar wordt volgens Sjaak van der Pluym hard aan gewerkt om het open te krijgen voor alle jongeren. Het is dan ook niet zo vreemd dat er steeds meer overlast is van hangjongeren op bijvoorbeeld het Aleidisplein en de Schermlaan. Nog een interessant onderwerp was het Middellandplein, na het verdwijnen van het tankstation zou er een plein komen, nu is er nog steeds niets dan een lege vlakte (twee jaar later), wel was er een budget van 50.000 euro om er wat van te maken, waar is dat geld? De SP gaat dit uitzoeken. Dan is er nog het verkeerscirculatie probleem op de Beukelsdijk volgens Arnest, te veel geluidsoverlast en vervuiling door overbelasting. Ook vraagt Arnest zich af waarom er nog geen gebruik wordt gemaakt van aardgasvulstations voor gemeentewerken, politie, taxi's etc.

Een ander probleem dat je overal in Delfshaven hoort is het moeilijk verkrijgen van fietstrommels (veilige fietsopslag), mensen staan jaren op wachtlijsten terwijl het in een deelgemeente als Noord snel geregeld kan zijn. Het kan dus nog wel wat groener in Rotterdam, zeker in Delfshaven.

Buurten in Middelland De Beukelsdijk

Buurten in Middelland Het 'hoofdkantoor' van Het Lincke Zwaerd aan de Zwaerdecroonstraat, op bezoek bij Piet Hein en kornuiten.

Buurten in Middelland Het uizicht vanuit het raam van het gezamenlijke huis op de tuin van de actievoerders.

Buurten in Middelland Een gedeelte van de gezamenlijke tuinen, waar je zelfs een zwijntje en een pekingeend kunt vinden, het is misschien wel de mooiste Verborgen Tuin van Rotterdam, ze zouden zo kunnen meedoen aan de wedstrijd.

Buurten in Middelland Het WBR behandelt het Lincke Zwaerd voortaan als een gelijkwaardige gesprekspartner, de actiegroep heeft al veel kunnen bedingen. In de Snellinckstraat zijn alle krakers er uit, daar zijn de renovaties al begonnen, de krakers in de Zwaerdecroonstraat horen niets van het WBR. Tijdens de renovaties die ook aan de Zwaerdecroonstraat gaan plaats vinden (alleen aan de buitenkant) is het de bedoeling dat iedereen tijdelijk naar een wisselwoning gaat, niet iedereen heeft daar zin en sommigen willen in de tuin kamperen. Ze krijgen allemaal een verhuiskostenvergoeding, de opslag wordt betaald en de wisselwoningen zijn in de buurt (behouden sociale cohesie).De volgende stap is dat ze de gezamenlijke tuin willen behouden en een buurtatelier voor jongeren uit buurt, misschien iets voor het Jongerenjaar?. Er wonen hier genoeg jonge creatieve mensen, die moeten behouden blijven voor de stad, niet alleen de kapitaalkrachtigen, misschien dat startersprojecten hierbij kunnen helpen. Er moet meer groen en meer speelplekken komen in de straten, de buurt moet leefbaarder worden, misschien kan minister Vogelaar hierbij een handje helpen? En dan wordt het natuurlijk nog vechten voor een fatsoenlijke huurprijs na de renovatie.

Buurten in Middelland

Als laatste spraken we met Jeanne Hoogenboom en Patricia Corbet van BOOG, Bewoners-en Ontwikkelings Organisatie s'Gravendijkwal over de ondertunneling van de s'Gravendijkwal. Het upgraden van de Maasboulevard zou 135 miljoen kosten, voor 15 miljoen meer kun je de s'-Gravendijkwal upgraden, het zou er dan schoner en gezelliger worden. De centrumraad wil wel en is aan het lobbyen voor het project maar Delfshaven loopt er niet echt warm voor. Ook heeft BOOG de bollejeskaart ontwikkeld die de drugsopvang, zorg en prostitutie en alle overlast daarvan in de straat inventariseert. Te veel voor een straat. Alles is op de randen van de buurten Middelland en het Oude Westen gezet, om er als buurt zo weinig mogelijk last van te hebben en die rand is de s'-Gravendijkwal. Op deze manier is er geen sociale controle meer mogelijk. Ook is er veel verborgen prostitutie in de panden. Vijftig panden zijn lid van BOOG, gewone bewoners maar ook bedrijven en sex-exploitanten zoals O.Q.