Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 20 april 2007. (20/04/07)

Regelmatig versturen we een "parlementaire nieuwsflits". Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

In de commissie Onderwijs ondervroeg Kris Van Dijck minister Frank Vandenbroucke over de duur van de opleidingen kinesitherapie en geneeskunde. Voor de opleiding kinesitherapie is er heel wat verwarring. Heel wat studenten wisten een maand geleden nog niet of ze nog 1 dan wel 2 jaar voor de boeg hadden. Kris wilde dan ook graag meer duidelijkheid, niet in het minst voor de studenten. De minister liet hem weten dat de universiteiten een aanvraag hebben ingediend om naar een duidelijke 3+2 bama-structuur te gaan. Hij raadde de universiteiten meteen aan om ook te overleggen met de hogescholen teneinde tot één type opleiding te komen.

Recent kwam de vraag van studentenorganisaties om de basisopleiding geneeskunde van 7 jaar tot 6 jaar te brengen in de actualiteit. Kris onderschreef hun argumenten in de commissie Onderwijs en verwees naar een arrest van de Raad van State, naar Europese regelgeving, naar een rapport van de Onderwijsvisitatie Geneeskunde, Hoewel onderwijs een gemeenschapsbevoegdheid is, blijkt dat er juridische verwarring bestaat over deze specifieke problematiek. Kris ploos het uit en vroeg bijkomende verduidelijking van minister Vandenbroucke. De minister verklaarde voorstander te zijn van een basisopleiding van 6 jaar. Eveneens meldde hij dat een decretale wijziging van de duur van de basisopleiding tot arts in Vlaanderen, bijvoorbeeld het terugbrengen tot zes jaar, pas kan indien federale wetgeving bij wet wordt gewijzigd. Hiervoor is een beslissing op federaal niveau vereist. Hij zal daarom zoals de N-VA vroeg overleggen met de faculteiten geneeskunde en met de bevoegde federale minister.

In zijn vrije tijd gaat Jan Loones wel eens onder zeil, wat hem nuttige contacten oplevert in de officiële zeilsportmiddens, uiteraard bij uitstek een Vlaamse aangelegenheid.
Vanuit de zeilverenigingen werd hem een communautaire angel gemeld, geldend voor alle sportverenigingen: de de facto paritaire vertegenwoordiging van de twee gemeenschappen, binnen de bestuursorganen van de nationale sportfederaties. De Franstalige gemeenschap erkent doodleuk enkel de eigen regionale sportfederaties voor zover zij er zelf voor zorgen dat hun nationale federatie evenveel Franstalige bestuurders heeft als Nederlandstalige. En Vlaanderen stapt daar, zij het node, in mee...
Deze nationale sportstructuren selecteren bijvoorbeeld de deelnemers aan internationale wedstrijden, wat uiteraard kan leiden tot een eigen sportvorm van wafelijzerpolitiek.
Daarover geïnterpelleerd kon bevoegd sportminister Bert Anciaux vooralsnog geen oplossingen aanreiken.
Hjij beloofde wel kordaat te zullen reageren bij iedere eventuele klacht, en hij stelde ook een grotere greep van Vlaanderen op het Belgisch Olympisch Comité in het vooruitzicht.
Het woord is opnieuw aan de Vlaamse sportverenigingen om alert te zijn bij iedere mogelijke benadeling.

De vele onwettige benoemingen in Brussel blijven de aandacht van Mark Demesmaeker krijgen. Het personeel van gemeentes, OCMWs en dergelijke moet er - uiteraard - tweetalig zijn. Maar de lokale overheden benoemen geregeld personeelsleden die niet in het bezit zijn van het vereiste tweetaligheidsattest. De vicegouverneur schorst zon benoeming dan tijdelijk. Maar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest oefent zijn toezichtbevoegdheid niet uit en vernietigt die onwettige benoemingen niet. Om die reden hebben een aantal Vlaamse verenigingen een verzoekschrift ingediend bij de Raad van State tegen het Brussels Gewest.
Mark wilde weten wat Bert Anciaux, die de problemen als minister bevoegd voor Brussel al langer kent, daaraan gedaan heeft en daar nog zal aan doen. Tussenkomen in de procedure bij de Raad van State is geen optie, liet hij weten. Het probleem is wel reeds aangehaald op het Overlegcomité en zal een volgende keer (25 april) opnieuw worden besproken. Bert Anciaux gaf toe dat hij hier niet veel van verwacht, maar dat er na de volgende verkiezingen moet worden gesproken over een actieplan voor de problematiek, bijvoorbeeld door het invoeren van nieuwe taalpremies. Mark steunt de minister in zijn aanpak. Ook voor dit dossier zijn de federale verkiezingen en de communautaire onderhandelingen bepalend.

Iedereen herinnert zich nog wel het smog-alarm: midden maart werd op een aantal plaatsen een snelheidsbeperking tot 90 km/u ingesteld, maar die was niet overal even snel en even zichtbaar gesignaleerd. Jan Peumans wilde daarom weten hoe het stond met de evaluatie die de minister had aangekondigd. Minister Kris Peeters bevestigde dat hij intussen rond de tafel heeft gezeten met alle betrokken actoren, inclusief de federale politie. Uit dit overleg bleek dat de communicatie via meer kanalen moet gebeuren, daarom zullen in de toekomst ook werkgeversorganisaties, Touring en VAB worden ingeschakeld. Bijkomende signalisatieborden zullen worden aangebracht, ook links van de rijweg omdat vrachtwagens het zicht op de rechterkant van de rijbaan vaak verhinderen.
De globale vaststelling dat de snelheidsbeperking tijdens piekperiodes essentieel is voor de aanpak van fijn stof werd alleszins door onderzoek bevestigd en die aanpak zal dan ook behouden blijven in volgende gevallen, aldus de minister.

Slecht politiek nieuws voor de N-VA-sympathisant deze week: Bart De Wever haakt af voor de Antwerp Ten Miles nadat hij tijdens de trainingen voor deze loopwedstrijd een liesontsteking opliep. Politiek bleef hij echter actief. Zo was hij de laatste tijd vooral bezig met het dossier van de slachtingen tijdens het Offerfeest. Dit feest heeft in een grote multiculturele stad als Antwerpen een behoorlijke invloed op het publieke leven.
Bart onderzocht een aantal incidenten bij de tijdelijke slachtplaats in een carwash in de Vooruitzichtstraat te Borgerhout. Deze slachtplaats kwam er op de valreep na afspraken tussen een allochtone slager en de stedelijke integratiedienst na het inderhaast verkrijgen van de nodige attesten van het FAVV. Heel wat afspraken bleken echter niet nagekomen en de slachtplaats trok daardoor bijvoorbeeld ongedierte aan. Schepen Monica de Coninck (sp.a) antwoordde eerder minimaliserend in de gemeenteraad, maar uit de gegevens die Bart verder verzamelde bleek dat één en ander grondig fout liep. Hij zal de schepen daarom interpelleren tijdens de volgende Antwerpse gemeenteraad.

Helga Stevens zal zaterdag aanwezig zijn op de REVA-beurs in Gent (Flanders Expo). De bezoekers van deze informatiebeurs voor personen met een handicap en ouderen krijgen er de mogelijkheid om de meest ontoegankelijke publieke ruimte te kiezen. Een selectie werd gemaakt op basis van de druk bezochte webstek www.ontoegankelijk.be, waar burgers knelpunten konden doorgeven.
Helga wil hiermee beweging brengen in de wetgeving omtrent toegankelijkheid voor personen met een handicap. Deze wetgeving is hopeloos verouderd en bovendien is er geen enkele sanctie voorzien als men de wetgeving niet naleeft. Helga Stevens zal dan ook een resolutie indienen in het Vlaams Parlement waarin de Vlaamse regering de opdracht wordt gegeven om nieuwe en sluitende regelgeving uit te werken.

Kamer van Volksvertegenwoordigers

Patrick De Groote wilde minister van werk Vanvelthoven en staatssecretaris van administratieve vereenvoudiging Van Quickenborne tezamen interpelleren over de plannen van minister Vanvelthoven om ondernemingsraden te verplichten in KMOs vanaf 50 werknemers, in plaats van de huidige verplichting vanaf 100 werknemers en een verlaging van de drempel voor werknemersvertegenwoordiging van 50 naar 20 werknemers. Minister Vanvelthoven schoof midden maart deze oplossingen naar voor om te voldoen aan de informatieplicht zoals gevraagd door een Europese richtlijn van maart 2002. België werd daarvoor eind maart door het Europees Hof veroordeeld omdat het al twee jaar te laat is met de omzetting. Bij een tweede veroordeling riskeert België een boete van 69.000 per dag.
De Groote vroeg aan minister Vanvelthoven waarom hij met zijn voorstellen de lat zoveel hoger legt dan wat de Europese richtlijn vraagt, als België er gedurende vijf jaar niet in geslaagd is om een consensus te bereiken bij de sociale partners en binnen de regering. De onenigheid binnen deze regering bleek ook uit het antwoord van Vanvelthoven: Dan zal het aan de volgende regering zijn om na te gaan wat nog moet gebeuren. De vraag aan Van Quickenborne die ook door Vanvelthoven zou worden beantwoord, namelijk de vraag naar de bijkomende administratieve lasten door de invoering van een ondernemingsraad in KMOs vanaf 50 personen stelt zich dan ook maar na de verkiezingen.

Patrick De Groote vroeg Laurette Onkelinx, als voorzitster van het Belirisfonds, naar de opportuniteit van de bouw van een openluchtzwembad in het Brussels havengebied. Het plan komt van sp.aer Pascal Smet en kost maar liefst 8 miljoen euro. Onkelinx ziet geen graten in een dergelijk prestigeproject en vindt dat het perfect past in het beeld dat wij willen geven, namelijk een dynamisch en gastvrij gewest dat diverse ontspanningsmogelijkheden biedt voor zowel de Brusselaars als de bezoekers van onze hoofdstad. Waarom de keuze van de inplanting diende te vallen in het Brussels havengebied waarvan de Kamer voor Handel en Nijverheid van Brussel stelt dat er zelfs een 100-tal jobs kunnen verdwijnen, stelt Onkelinx dat de criteria waren: minimum 2 ha, toegankelijk via metro of trein, gelegen in een wijk die opnieuw moet opleven en geen dubbel gebruik met een ander openbaar zwembad. Met een werkloosheidspercentage in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat boven de 20% torent, had De Groote liever een andere dynamiek gezien met de 125 miljoen euro die de Belgische belastingbetaler in 2007 geeft aan Brussel om haar hoofdstedelijk en internationale functie te kunnen uitoefenen.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Vlaams parlement
Lieven De Rouck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be