Telegraaf zet in op Mobiel Internet


Grootste Nederlandse krant ziet toekomst in (open) mobiel internet

'S-HERTOGENBOSCH, 20070420 -- De Telegraaf ziet toekomst in Open Mobiel Internet. Dotmobiz.com sprak met Rolf Meester - `Mobile Channel Manager' bij De Telegraaf - over hoe hij de toekomst ziet. "Wij willen net als met de hardcopy krant en Telegraaf.nl ook een leidende rol met Telegraaf.mobi", aldus Meester.

In 1999 werd Mobiel Internet al gelanceerd met WAP, gevolgd door i-mode en Vodafone Live vanaf 2002. Al deze vormen zijn nauwelijks aangeslagen, volgens Meester omdat de portals van de telecom bedrijven gesloten zijn, "Walled Gardens" noemt hij het. "Telegraaf.mobi gaat die muren doorbreken", aldus Meester.

Welke telefoon of provider je ook hebt, via Telegraaf.mobi kan iedereen met zijn mobieltje nieuws, weersberichten, sportuitslagen, horoscopen, recepten, route en flits meldingen gratis bekijken. Wel moet je de data kosten zelf betalen, maar T-mobile, RaboMobiel en HI (KPN) klanten hebben al de mogelijkheid om voor nog geen 10 euro per maand onbeperkt te surfen op hun telefoon.

Op de vraag of de mobiele website ook een eigen marketing campagne gaat krijgen kon Meester nog geen duidelijk antwoord geven, "maar u kunt er vanuit gaan dat wij dit groots gaan aankondigen via onze kanalen", aldus Meester. Wel beloofde Meester de huidige aankondiging op de PC homepage binnenkort veranderen. Deze is nog afgestemd op het WAP concept.

De Telegraaf maakt deel uit van de Open Mobiel Internet groep. Dit zijn een aantal populaire contentpartijen zoals ABN AMRO, ANWB, BelCompany, MTV en de Rabobank, die de handen ineen geslagen hebben om gezamenlijk te werken aan een Open Mobiel Internet. Een van de onderdelen in het overleg is het afspreken van een uniforme wijze van URL opbouw. Paul Brackel, voorzitter van het OMI, wilde aan dotmobiz al bekend maken dat .mobi de keuze van de OMI partijen wordt. Het is dus wachten tot Rabobank.mobi, ANWB.mobi en ABNAMRO.mobi online gaan. "Voor partijen die niet over hun .mobi domein beschikken, moeten we nog vaststellen wat de alternatieve standaard wordt", aldus Brackel. "Te denken is aan m.domein.nl of mobi.domein.nl, maar het kan ook nog iets anders worden."

Meester vult aan: "Voor mij is de URL `Telegraaf.mobi' zeer duidelijk naar de consument". "De consument ziet een significant verschil: Telegraaf.nl voor de PC en Telegraaf.mobi voor onderweg". Telegraaf.mobi is niet de eerste Nederlandse site met de .mobi extensie. Eerder deze week werd Weerbericht.mobi gelanceerd en al langer bestaan bijvoorbeeld Thalys.mobi en EHBO.mobi.

Helaas kon de Telegraaf niet verhullen wat de exacte plannen zijn met de andere domeinnamen die het registreerde, maar het mag duidelijk zijn dat deze ongetwijfeld binnenkort in gebruik genomen worden:

Tipsentravel.mobi
Autovisie.mobi
Starstyle.mobi
Woonkrant.mobi
Vaarkrant.mobi
Telesport.mobi
Hitkrant.mobi
Reiskrant.mobi
Gametoday.mobi

Zie www.dotmobiz.com voor meer informatie





Ingezonden persbericht