Gemeente Wageningen

Praktisch verkeersexamen van start

Vrijdagochtend 20 april doen de leerlingen van zeven Wageningse basisscholen mee aan het praktisch verkeersexamen. Leerlingen uit groep 7 en 8 leggen dan op de fiets een route van 6,5 km door Wageningen af, waarbij zij op 17 locaties door ouders worden gecontroleerd op hun verkeersgedrag. Wethouder Kroes geeft om 9.00 uur het startschot bij de Tarthorstschool. Een dag eerder, op 19 april, maken de leerlingen het theoretisch verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Tijdens het praktisch examen kunnen de kinderen de geleerde verkeersregels vervolgens in de praktijk toepassen.

Begin 2006 kwamen enkele basisscholen met het initiatief om naast een schriftelijk examen in Wageningen ook een praktisch verkeersexamen te organiseren. Dit naar voorbeeld van omliggende gemeenten. Ook Veilig verkeer Nederland stimuleert het dat het schriftelijke examen wordt gevolgd door een proef op de openbare weg. Hierop hebben een aantal ouders, de gemeente Wageningen en de politie zich verenigd in de werkgroep praktisch verkeersexamen. Zij hadden zich als doel gesteld het praktisch verkeersexamen in Wageningen in te voeren. Dit is gelukt. Uiteindelijk doen zeven basisscholen aan het examen mee en bestaat de werkgroep uit vrijwilligers van de Ireneschool, Montessorischool, Jozefschool, Margrietschool, Tarhorstschool, Piekschool en de v.d. Brinkschool. Deze scholen doen nu mee aan zowel het theoretisch als het praktisch verkeersexamen.

Fietskeuring
Aangezien het van belang is dat de kinderen op een veilige fiets het examen fietsen, heeft de werkgroep in samenwerking met de Fietsersbond voorafgaand aan het examen een fietskeuring op de scholen georganiseerd. De Fietsersbond zal samen met een aantal ouders de fietsen controleren. De keuring vindt plaats op maandagochtend 2 april. De fietsen worden gekeurd op essentiële onderdelen, zoals goed werkende remmen, goede reflectoren en vastzittende handvatten. De keuring vindt twee en een halve week voor het examen plaats, zodat ouders nog de kans hebben de niet goed gekeurde fietsen voor het examen te repareren.