Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 april 2007
Bezoek Alkmaarse delegatie aan Engelse zusterstad Bath

Een Alkmaarse delegatie brengt van 20 tot 24 april een bezoek aan de Engelse zusterstad Bath. De delegatie is in Bath om het Internationale Tulip Festival bij te wonen en bestaat uit burgemeester P.M. Bruinooge en de wethouders J.C. Meijer en S.H. Binnendijk. Ook de vice-voorzitter van het Alkmaars Uitwisselings Comité, Hans Tanger, neemt deel aan het bezoek.

Presentaties over projecten
De burgemeester van Alkmaar is uitgenodigd voor een kennismakingsbezoek aan Bath. Samen met de twee wethouders en de vice-voorzitter van het Alkmaars Uitwisselings Comité bezoekt hij het Internationale Tulip Festival, dat wordt georganiseerd van 21 tot 25 april 2007. Tijdens het bezoek worden presentaties gegeven over projecten die ook voor Alkmaar interessant kunnen zijn. Dit zijn het Park&Ride Systeem, City Marketing en het Western Riverside project. Dit laatste project is een grootschalig nieuwbouwplan aan de westkant van de rivier de Avon, aan de rand van de stad.

Band met Bath
De jumelage met Bath is de oudste jumelage van Alkmaar en de eerste formele stedenband die door een Nederlandse gemeente is aangegaan. De oorsprong van de band met Bath ligt in de Tweede Wereldoorlog en is tot stand gekomen door toedoen van Eli Prins, een Alkmaarse jood. Kort na het uitbreken van de oorlog was hij gevlucht van Alkmaar naar zijn zuster in Bath. Hij werd de tijdelijk assistent van Rotarian F.C. Wills, secretaris van een afdeling van de Bescherming Bevolking. Prins' verhalen over de ontberingen in Alkmaar leidden tot hulpacties voor Alkmaar. Met het kleine straatorgeltje, dat nu nog in de hal van het Alkmaarse stadhuis staat, werd toen £ 1000,- opgehaald. Het orgeltje staat symbool voor een vriendschapsband die nu al meer dan zestig jaar stand houdt.

Officiële ontvangst
Tijdens het bezoek van de officiële delegatie zijn ook enkele leden van de Bijenhoudersvereniging, afdeling Noord-Hollands Midden in Bath op bezoek. Beide delegaties worden op vrijdag 20 april 's middags in het stadhuis van Bath ontvangen.