TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 19-04-2007

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 20 april
Nederland 1 - 20.30 uur

MOEDER VAN KLEINE ADAY KRIJGT HAAR KIND
NIET TE SPREKEN

Aday Doorenbos (7) mag niet met zijn moeder praten. Het jongetje dat op 5 april door de autoriteiten werd afgepakt van zijn Nederlandse familie en afgevoerd naar zijn vader in Spanje, blijft verstoken van alle contact.

Aday, kleinzoon van de bekende Millers-zanger Eddie Doorenbos, was toegewezen aan zijn Spaanse vader Mariano. Zijn moeder Marjorie nam hem mee naar Nederland en hield hem drie jaar lang onder haar hoede, tot hij twee weken geleden van school werd geplukt om te worden teruggeleid naar Spanje. Volgens de famlie Doorenbos is Aday helemaal niet bij zijn vader - zoals wordt beweerd - maar bij familie die hij niet kent.

Adays moeder en grootouders lopen bij hun pogingen om telefonisch contact te krijgen met het kind tegen een muur op. 'Je kan in de stront zakken!' kreeg Marjorie te horen, 'pas wanneer Aday de Spaanse taal beheerst, mag hij met zijn moeder praten'.

VERMIST is in Spanje gaan zoeken naar Aday en hij is getraceerd in een van de verblijven van familie van de vader. Marjorie vreest dat haar kind wordt voorgelogen en niet weet dat zijn moeder voor z'n terugkomst vecht: "Mariano is een alcoholist en deugt voor geen meter. Hij handelt alleen maar uit wraak, het gaat hem niet om het kind. Aday moet daar doodongelukkig zijn: hij kent niemand en spreekt geen woord Spaans. Hij mag niet denken dat ik hem in de steek laat!"

Op verzoek van de moeder is VERMIST in het Spaanse Salamanca een posteractie gestart. 'Aday, mamma houdt van jou, mamma vecht voor jou' zegt de poster waarop de foto's van Marjorie en Aday prijken. Door het gehele centrum en de wijk waar Aday woont, is de poster verspreid in de hoop dat Aday de boodschap van zijn moeder ziet

Verder in de uitzending:
Zoon van verdwenen zakenman uit Spijkenisse klopt na 15 jaar bij VERMIST aan: "Ik moet mijn vader vinden, al is het maar een klein stukje."

Marcel Verweij is een volhouder: 15 jaar na de verdwijning van zijn vader Ton wil hij nog steeds weten wat er van hem geworden is, ook al beseft hij dat Ton hoogstwaarschijnlijk is vermoord. Marcel: "Er is een getuige geweest die heeft verteld dat mijn vader is geliquideerd."

Brave huisvader en zakenman Ton Verweij werd begin jaren negentig het criminele millieu ingelokt door een kennis die hem een lucratief handeltje aanbood. Dat handeltje is hem waarschijnlijk fataal geworden. Volgens Marcel zou zijn vader vals beschuldigd zijn van bedrog en is er met hem afgerekend. Marcel: "Het moet een opzetje zijn geweest, mijn pa zou nooit de boel belazerd hebben. Ze moesten hem kwijt."

En kwijt is Ton Verweij! Zijn vrouw heeft lang geloofd en gehoopt dat hij in mei 1992 naar een Zuid-Amerikaans land is vertrokken om zijn vege lijf te redden en zijn familie te beschermen. Marcel: "De avond van zijn vertrek leek hij afscheid te nemen. Ik kreeg z'n ring en hij zei dat ik zijn auto maar moest verkopen." Een vreemd telefoontje vanuit Engeland -waar Ton een afspraak had- is het laatste dat Marcel van zijn vader hoorde: "Ik snap nu nog de betekenis van dat telefoontje niet. Misschien wilde hij me vertellen dat-ie in gevaar was, vroeg hij om hulp, wie zal het zeggen."

Inmiddels gelooft Marcel niet meer in zijn terugkomst. Uit onderzoek van politie en justitie blijkt dat Ton moet zijn geliquideerd. ,,De getuige zegt dat hij zijn eigen graf heeft moeten graven en een nekschot heeft gekregen". Tons kleding is gevonden op een landgoed in Engeland. De mogelijke daders zijn berecht maar hebben nooit een woord losgelaten over de verblijfplaats van Ton. Marcel kan daar niet in berusten. Hij hoopt dat na al die jaren eindelijk eens iemand vertelt waar zijn vader is: ,,Ik hoef niet te weten waarom hij gedood zou zijn. Hij nam zelf die risico's. Maar ik wil weten waar zijn lichaam is. Ik wil hem vinden al is het maar een heel klein stukje van 'm"

In VERMIST een portret van de verdwenen, toen 42-jarige, Ton Verweij uit Spijkenisse.




TROS