Gemeente Rotterdam

Nr. 72
19 april 2007

Embargo: vrijdag 20 april tot 16.00 uur

Wolfert van Borselenpenning voor drs. Frans W. Weisglas

Drs. Frans W. Weisglas ontvangt vrijdag 20 april om 16.00 uur de Wolfert van Borselenpenning uit handen van burgemeester Ivo Opstelten. De heer Weisglas ontvangt de Rotterdamse onderscheiding als blijk van waardering voor de wijze waarin hij actief is geweest voor de Rotterdamse samenleving. De onderscheiding wordt uitgereikt in de Maassilo aan de Maashaven te Rotterdam.

Frans Weisglas speelde vele jaren een vooraanstaande rol in de Nederlandse politiek. Hij was twintig jaar Buitenland- en Europawoordvoerder van de VVD fractie in de Tweede Kamer. In mei 2002 werd hij in de eerste vrije voorzittersverkiezing gekozen tot Voorzitter van de Tweede Kamer. Dat was hij tot december 2006. Hij was een neutrale voorzitter, met humor, die ervoor zorgde dat alle deelnemers aan een debat gelijkwaardig hun inbreng konden leveren.

Van 1970 tot 1982 was de heer Weisglas diplomaat op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werkte onder meer op de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in Genève en was vier jaar secretaris van Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Jan de Koning. Van 1982 tot 2006 was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De Wolfert van Borselenpenning wordt sinds 1967 uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie in verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving. De penning is genoemd naar de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam