KNHS


3 Nederlandse dressuurruiters naar finale op zaterdag 20 april 2007

LAS VEGAS (KNHS - Alle drie de Nederlandse dressuurcombinaties die van start gaan in de wereldbeker finale, die dit weekeinde in Las Vegas wordt verreden, hebben zich weten te plaatsen voor de finale op zaterdag. Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) reed zich met Sunrise naar een aansprekende derde plek. Edward Gal (Harskamp) staat met G4S IPS Gribaldi zevende, terwijl Marlies van Baalen (Brakel) zich de finalegroep inreed door met BMC Kigali als twaalfde te eindigen. Isabell Werth won met Warum Nicht FRH de Grand Prix, maar niet echt overtuigend, terwijl de Amerikaan Steffen Peters met Floriano tweede werd. Imke Schellekens werd derde op eenzelfde puntenaantal als de Finse Kyra Kyrklund, die met Max erg veel punten kreeg voor een matige prestatie.

Er zat heel veel publiek te kijken naar de openingswedstrijd van de wereldbeker in het stadion van Las Vegas. Het door het wegvallen van Blue Hors Matine geslonken deelnemersveld van zeventien ruiters kon in de eerste groep niet echt indruk maken. In de twee overige groepen werden te veel fouten gemaakt om van een hoogwaardige wereldbeker finale te kunnen spreken. Het waren dan vooral de fouten die niet verwacht werden welke voor het minder positieve wedstrijdbeeld verantwoordelijk waren. Maar het waren ook foutjes van combinaties die normaal niet in staat worden geacht dergelijke steekjes te laten vallen. Zo maakte Isabell Werth erg veel indruk met de uitgestrekte draf, maar waren piaffe en passage beneden haar kunnen.

Kijkend naar de Nederlanders kan worden vastgesteld dat zij top presteerden. Marlies van Baalen - als reserveruiter op het allerlaatste moment in de gelegenheid gesteld in Las Vegas te kunnen starten - had de moeilijke opgave een toch een rit neer te zetten waarmee zij zich plaatste voor de finale van zaterdag. "Vanaf de eerste pas pakte BMC Kigali goed aan en voelde het ook heel goed. Ik had het gevoel honderd procent controle te hebben en buitte dat uit ook. In de overgang naar galop ging het even mis en ik merkte dat de controle wegslipte. Daardoor ontstonden kleine foutjes in de zigzag en de pirouettes, maar aan de andere kant bleef de aanleuning steeds optimaal", aldus van Baalen, die in haar missie zich te plaatsen voor de finale zaterdag is geslaagd. "Ik ga vrijdag relaxed toewerken naar zaterdagavond en dan vanuit de ontspanning proberen te knallen", aldus Marlies.
Edward Gal was niet echt tevreden met zijn zevende plek. "Mijn hengst G4S IPS Gribaldi was net even te 'loperig'. Hij loopt dan als het ware onder me vandaan en mist dan niet alleen net even de mooie oprichting, maar ook is er dan iets te weinig controle. Daarom bleef ik nu ook steken op iets boven de 68%, maar normaal moeten we samen ruim boven de 70 procent kunnen scoren", aldus Gal, die er van overtuigd is zaterdag punten te kunnen scoren in de Kür, omdat zijn paard nu gewend is aan de toch iets drukke sfeer in de hal.
Imke Schellekens straalde van oor tot oor met haar voortreffelijke derde plek, die mogelijkheden in zich heeft om hoger te komen. "Ik weet heel goed wat nog net iets beter moet en dat geeft een gerust gevoel. Tijdens de Grand Prix in Amsterdam maakten we ook de nodige fouten, maar die waren in de Kür wel verdwenen. Dat kan als je weet wat net even beter moet, zoals nu het geval is. De changementen en de zigzag zagen er mooi uit en voelden ook goed aan, terwijl bijvoorbeeld de overgang van piaffe naar passage net even beter kan. Er zit gewoon meer in, als ik mijn verstand er maar bij houd en tijdens het rijden niet alleen iets meer rust, maar ook iets meer agressie uitstraal!", aldus Schellekens, die van de jury hoorde dat Isabell Werth en Steffen Peters ook de nodige foutjes maakten, waardoor op zaterdagavond in Las Vegas de strijd om de wereldbeker dressuur nog geheel open is.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Rolex FEI World Cup Dressage Grand Prix:


1) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht FRH - 74.791%
2) Steffen Peters (USA) - Floriano - 72.875%
3) Kyra Kyrklund (Fin) - Max - 71.708%

4) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Sunrise - 71.708%
5) Jan Brink (Zwe) - Briar - 71.625%

6) Tinne Vilhelmson (Zwe) - Solos Carex - 70.750%
7) Edward Gal (Harskamp) - G4S IPS Gribaldi - 68.083% 12) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Kigali - 63.750%

Tijdschema:

Rolex FEI World Cup finales Las Vegas van 18 - 22 april 2007

N.B.: Er moet rekening worden gehouden met een tijdsverschil van negen uur!

Vrijdag 20 april:
Rolex FEI World Cup Dressage B-Final & Open Class - 13.00 uur (22.00 Ned. tijd)
Rolex FEI World Cup Jumping Final 2 - 19.00 uur (04.00 Ned. tijd)

Zaterdag 21 april:
Las Vegas Grand Prix - 13.00 uur (22.00 Ned. tijd) Rolex FEI World Cup Dressage Final - 19.00 uur (04.00 Ned. tijd)

Zondag 22 april:
Rolex FEI World Cup Jumping Final III - 12.00 uur (21.00 Ned. tijd)

Meer info zie:
www.worldcuplasvegas.com
onder 'participants' kunt u de informatie over alle deelnemers vinden. of www.horsesport.org (de website van de FEI)