Ministerie van Defensie

19-04-2007 22:36

MINISTER BEZOEKT VOORBEREIDINGSOEFENING AFGHANISTAN (VIDEO)

Minister Eimert van Middelkoop was vandaag aanwezig bij de integratieoefening Falcon Integration van Task Force Uruzgan III. Verscholen in de bosrand bij het Stroese Zand, was de bewindsman getuige van een gesimuleerd gevechtscontact.

Video-impressie (breedband/adsl)

Terwijl twee voertuigen de weg verkennen, wacht de minister vol spanning op wat komen gaat. Dan openen vijandelijke troepen vuur vanaf grote afstand. De militairen van het 13e Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade, weten wat er van ze verwacht wordt, namelijk alles uit de kast halen om zo snel mogelijk vuuroverwicht krijgen. Dat lukt en na een aantal minuten druipt de vijand af.

De minister is onder de indruk: "Een rustig gebied wordt ineens een vijandig terrein en dat was voor mij even schakelen. De professionaliteit waarmee deze militairen de klik kunnen maken, vind ik echt indrukwekkend. Ze gaan vastberaden en zelfverzekerd te werk en dat geeft mij enorm veel vertrouwen. Ik voel natuurlijk nooit hoe het is om echt in een gevechtssituatie terecht te komen, maar na vandaag heb ik in ieder geval een idee gekregen van de spanning waaronder militairen opereren", aldus Van Middelkoop.

Falcon Integration is een gezamenlijke training van land- en luchtmacht en stemt het optreden van de verschillende eenheden nader op elkaar af, voordat ze de huidige troepen van Task Force Uruzgan aflossen. De oefening duurt tot 27 april.