Gemeente Bernheze


Rookverbod in bossen en natuurgebieden Bernheze

Donderdag 19 april 2007 heeft de gemeente Bernheze in verband met de aanhoudende droogte een rookverbod ingesteld voor bossen en natuurgebieden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het verbod geldt zolang de droogte aanhoudt.

Rookverbod
Het is verboden te roken in bossen, op heide- of veengronden dan wel in duingebieden of binnen een afstand van 30 meter daarvan. Tevens is het in die gebieden of binnen een afstand van 100 meter daarvan, zover het de open lucht betreft brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen.

Extra voorzichtigheid gevraagd
Hoewel particulier terrein niet onder het rookverbod valt, is het noodzakelijk dat hier uiterst zorgvuldig omgegaan wordt met rookwaren.

Aanhoudend gevaar
Het gevaar voor bos- en heidebranden neemt toe naarmate het langere tijd droog is en de verdamping toeneemt. Met name droog en zonnig weer en aanvoer van droge lucht met een sterke oostenwind vergroot het gevaar. Wind zorgt voor verhoogde aanvoer van zuurstof tot de brandhaard en heeft ook invloed op de verplaatsingssnelheid van het vuurfront.
Door het droge weer van de afgelopen periode ligt er veel verdord en afgestorven materiaal in de bossen. Een kleine brand kan daarom vlug uitgroeien tot een flinke bosbrand.
Uit voorzorg hadden een aantal gemeenten in Nederland al een rookverbod natuurgebieden afgekondigd. Vanaf vandaag geldt dit verbod ook voor de bos- en heidegebieden van Bernheze. In de loop van de dag en morgen worden verbodsborden geplaatst bij de verschillende natuurgebieden.