Ingezonden persbericht


Ter informatie:

Het NAD steunt bewoners, raad en burgemeester van Maastricht in de strijd tegen de drugsoverlast.

Op 21 maart j.l. schoot de landelijk voorzitter van het Nationaal Actiecomité tegen Drugsoverlast (NAD) de bewoners en winkeliers van de bij het NAD aangesloten binnenstadswijken van Maastricht: het Kommel-, Jeker- en Statenkwartier te hulp, door op hun verzoek -helemaal uit Groningen- te komen inspreken in de raadscommissie in het stadhuis van Maastricht:

Verslag raadscommissie Algemene Zaken d.d. 21 maart 2007 Gelegenheid voor bezoekers om het woord te voeren: "Mevrouw Fleur Woudstra, voorzitter Nationaal Actiecomité tegen Drugsoverlast is naar Maastricht gekomen om de burgemeester en de raad een hart onder de riem te steken bij de poging om te komen tot een goed gereguleerd drugsbeleid. Het actiecomité juicht daarnaast het Maastrichtse handhavingsbeleid toe en zij onderschrijft volmondig de brief die de grensburgemeesters samen aan het kabinet hebben gestuurd. Het NAD-platform is van mening, dat de Randstad niet zonder meer voor de Regio kan bepalen hoe zaken afdoende voor hun inwoners geregeld kunnen worden . Gemeenten en burgemeesters moeten maatregelen op maat kunnen nemen die de drugsoverlast voor de burgers eindelijk en definitief doen afnemen."

Het is dan ook ronduit hypocriet om te zien, hoe België met 2 maten meet als we de uitlatingen van hun Premier Verhofstadt ten minste mogen geloven: "Nederland moet dit probleem nu zelf oplossen en niet exporteren," zegt de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Het is natuurlijk precies omgekeerd: de Belgen exporteren nu hun eigen roesbehoeften naar Nederland, omdat ze zelf niet voor passende en veilige oplossingen voor de eigen Belgische bevolking zoekt. Daarmee is ze indirect de veroorzaker van de ernstige drugsoverlast in de Nederlandse grenssteden.. En daarmee handelen de Belgen NB zelf direct tegen het Verdrag van Schengen in! Daar staat namelijk in artikel 36, dat de lidstaten met hun drugsbeleid géén overlast mogen bezorgen aan de buurlanden. Door zelf in België geen adequaat drugsbeleid te voeren, wordt het onopgeloste drugsprobleem van de Belgen gemakshalve maar naar Nederland verplaatst, met alle onacceptablele gevolgen van drugsoverlast van dien, dwars tegen het Schengenverdag in .

In navolging van Venlo, waar de binnenstadbewoners eindelijk opgelucht kunnen opademen en sinds tijden minder worden geplaagd door drugsoverlast dankzij de coffeeshop vlakbij de Duits/NL grens, heeft ook het stadsbestuur van Maastricht het volste recht pasklare oplossingen te zoeken om de veiligheid en het welzijn van de eigen inwoners voorop te stellen.

Kortom: Het Nationaal Actiecomité tegen Drugsoverlast, het NAD, staat pal achter bewoners, gemeenteraad en burgemeester Leers van Maastricht in hun terechte strijd tegen de drugsoverlast ten gevolge van de pakweg 3000 drugstoeristen per dag waaronder de Maastrichtse binnenstad inmiddels haast bezwijkt!

Het NAD gaat graag met alle betrokkenen samen de broodnodige Euregionale discussie hierover aan.

(NOOT: Voor meer informatie over het NAD kunt u bellen met: 050 589 23 20 of klikken op: www.drugsoverlast.nl)