Gemeente Utrecht


SCHRIFTELIJKE VRAGEN, nr. 65 inzake vertraging van de Hogeweidebrug

2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
65 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer mr. E. van der Marel
(ingekomen op 20 april 2007)

In de NRC van 19 april staat een artikel waarin gemeld wordt dat de ingebruikname van de Hogeweidebrug, die klaar ligt om dit najaar geplaatst te worden over de A2, minimaal een half jaar tot 10 maanden vertraging zal oplopen. De reden van vertraging zouden ontwerpfouten bij de opdrachtgever, de gemeente Utrecht en bodemverontreiniging naast het terrein van de Douwe Egbertsfabrieken zijn. De vertraging zal ook extra kosten opleveren, tenminste twee miljoen euro staat in het artikel vermeld. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zou de vertraging bevestigd hebben.

Het artikel van deze nieuwe vertraging en daaraan gepaard gaande kosten verontrust D66 en VVD zéér. Daarnaast vertoont de huidige koffieknoop-brug dagelijks tekenen van een verkeersinfarct. Vandaar dat wij u de volgende vragen stellen:

1. Klopt het dat de ingebruikname van de Hogeweidebrug vertraging oploopt?
2. Zo ja, waarom heeft u daarover de gemeenteraad niet geïnformeerd?
3. Zo ja, hoeveel vertraging zal dat zijn?
4. Welke effecten heeft dat voor de gehele planning van van de infrastructurele projecten in Utrecht-West?
5. Welke effecten heeft dit voor het auto-, bus- en fietsverkeer aan de westkant van de stad?
6. De werkzaamheden aan de Maarssensebrug duurde langer dan gepland. De werkzaamheden aan de De Meernbrug zijn in 2008 gepland. Hoe zeker is deze planning?
7. Hebben de oorzaken van de huidige vertraging van de Hogeweidebrug, gevolgen voor het ontwerp, kosten en planning van de fietsbrug over de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal die D66 en VVD dringend noodzakelijk vinden?
8. De kostenraming van de vertraging wordt volgens de gemeentelijke woordvoerder doorgeschoven naar Rijkswaterstaat, hoewel de 'overgooibeveiliging' tegen vandalen die Rijkswaterstaat wenste, niet de hoofdoorzaak van de vertraging. Wat was de hoofdoorzaak wel en waarom bent u zo zeker dat de extra kosten verhaald kunnen worden op Rijkswaterstaat?


---- --