Time : 10:53:19
Date : 20 April 2007
Sender Name: Peak PR

MINDER DAN DE HELFT VAN DE STARTERS WINT FINANCIEEL ADVIES IN ALVORENS DE ZOEKTOCHT NAAR EEN EIGEN WONING AAN TE VATTEN MINDER DAN DE HELFT VAN DE STARTERS WINT FINANCIEEL ADVIES IN ALVORENS DE ZOEKTOCHT NAAR EEN EIGEN WONING AAN TE VATTEN

Permanent onderzoek StarterScan® van Immotheker, onafhankelijk woonplanning- en hypotheekadviseur

Leuven, 20 april 2007 - Uit de StarterScan®, een permanent on-line onderzoek gelanceerd door Immotheker eind februari van dit jaar, blijkt dat meer dan de helft van de kandidaat- kopers van een eigen woning eerst zoeken naar een geschikte woning, en zich pas nadien informeren over de haalbaarheid van hun droom bij bank of onafhankelijk hypotheekadviseur.

Eerste resultaten
Ongeveer 2000 kandidaat-kopers namen totnogtoe deel aan de on-line bevraging van Immotheker (www.starterscan.be). Tijd dus voor een overzicht van de eerste resultaten.

Meer dan de helft van de deelnemers huurt momenteel. Het betreft hier vooral jonge kandidaat-kopers; bijna de helft van de respondenten bevindt zich in de leeftijdscategorie tussen 25 en 30 jaar. Bijna de helft is samenwonend (45%) en wil het huurgeld investeren in een eigen woning (2 op 3 respondenten); in tegenstelling tot wat men zou denken, is de groep van de nog bij de ouders inwonende starters maar goed voor een dikke 20%.

Wat ook opvalt uit de eerste resultaten, is dat starters nog maar 6 maanden of minder lang op zoek zijn naar een eigen woning (ongeveer 70%); 4% van de deelnemers zoekt echter al meer dan 3 jaar.

Halsoverkop op zoek naar een woning
Uit de StarterScan® resultaten blijkt dat slechts 41% eerst advies inwint bij bank (30%) of bij een onafhankelijk hypotheekadviseur (11%) alvorens op zoek te gaan naar een eigen woning. Met andere woorden, 59% van de kandidaat-kopers gaat vrijwel onvoorbereid op zoek naar de woning van hun dromen; vooral huurders en mensen die al een eigen woning hebben nemen niet de moeite om eerst financieel advies in te winnen.

Markant is ook de honkvastheid van de Belg die uit de eerste resultaten spreekt : meer dan de helft van de respondenten zoekt een woning in een straal van 10 km, voor slechts 20% maakt het niet uit waar de nieuwe woning is gelegen.

Slechts 1 op de 4 respondenten is op de hoogte van het recht op premies of subsidies voor energiebesparende maatregelen. 75% verklaart niet of in zeer beperkte mate hiervan op de hoogte te zijn.

Opzet van de StarterScan®
Via www.immotheker.be of www.starterscan.be kunnen starters sinds eind februari deelnemen aan een permanent onderzoek rond een aantal belangrijke parameters met betrekking tot wonen en/of een huis kopen.

Door deel te nemen aan de StarterScan® kunnen Starters hun eigen situatie spiegelen aan die van leeftijds- en streekgenoten, en andere kandidaat-kopers die zich in gelijkaardige omstandigheden bevinden; zij krijgen een idee van het gemiddelde bedrag dat wordt geleend, alsook van de termijn en de formule die door hun gelijken wordt gekozen, en kunnen op die manier niet alleen hun eigen situatie beter inschatten, maar ook prioriteiten stellen.

Per provincie, leeftijd en status (single of samenwonen) geeft de StarterScan® een overzicht van de hoogte van het ontleende bedrag, de gemiddelde verkoopprijs van de woning, de duurtijd van de lening en de woonformules die momenteel populair zijn. Een schat van informatie dus voor wie van plan is om een huis te kopen of te bouwen.

Gouden raad
Ondanks de vele en nuttige informatie die momenteel op internet te vinden is raadt de Immotheker toch aan om in een zo vroeg mogelijk stadium financieel advies in te winnen. Dit kan alleen maar teleurstellingen vermijden en de woondroom mogelijk dichterbij brengen. Uit de eerste resultaten blijkt duidelijk dat kandidaat-kopers dit overwegend niet doen...

Doe zelf de StarterScan® op www.immotheker.be.