SP Tilburg


Gemeente laat aanklacht tegen SP vallen

20-04-2007 * Een dagvaarding aan het adres van de SP is door de gemeente ingetrokken. De partij zou voor de rechter moeten verschijnen omdat die weigerde een bestuurlijke boete van de gemeente te betalen: "Dat stamt nog van een jaar geleden, toen de SP te veel verkiezingsborden had opgehangen. Die hebben we zelf weer verwijderd, maar tóch kregen we een rekening van de gemeente en het BAT. Die hebben we natuurlijk nooit betaald, en de gemeente ziet nu in dat dat ook terecht was".

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 mochten politieke partijen maar 30 poster ophangen. De SP is nooit akkoord gegaan met die afspraak tussen de toenmalige lijsttrekkers: "Vooral kleine partijen hebben niet de mogelijkheid veel dure borden te huren en moeten het dus hebben van eigen posters. Dertig vonden wij op een grote stad als Tilburg veel te weinig". Vlak na de verkiezingen kwam ook het college terug op deze onzinnige beperking en schrapte het aantal van dertig uit de verordening.

De SP hing volgens de gemeente meer dan honderd borden aan lantaarnpalen, en sommeerde de partij deze te verwijderen. Daarop spande de SP een kort geding aan tegen de gemeente omdat het een beperking van de vrijheid van meningsuiting zou zijn. Dat proces verloor de SP en de rechter droeg de partij op de borden te verwijderen. "Daar zijn we de volgende ochtend meteen mee begonnen. Maar omdat de gemeente blijkbaar haast had - op zich wel uniek - had ook het BAT er al enkele opgeruimd. Daar kregen we een rekening voor, maar die ging linea recta naar het oud papier, omdat we met de gemeente hadden afgesproken die borden zelf op te ruimen".

In het najaar ontving de SP een brief van de deurwaarder. Toen ook daar geen gehoor aan werd gegeven besloot de gemeente de SP te dagvaarden en door de rechtbank te laten dwingen de bestuurlijke boete alsnog te voldoen. "Inmiddels, na een hoop gedoe, heeft de gemeente na een 'kort intern onderzoek' deze week geconcludeerd dat de partij niet voldoende tijd was gegeven om de borden zelf op te ruimen en de boete en rekening aan het BAT dus ten onrechte waren. Zaak gesloten". Zie ook:

* SP Tilburg verliest kort geding om posters (2 maart 2006)
* www.tilburg.sp.nl