Socialistische Partij

Meulenbelt: Geen twee maten voor Palestijnen en Israëli's

20-04-2007 * In de Raad van Europa sprak SP-senator Anja Meulenbelt gisteren als woordvoerder van de Unified European Left (UEL) in een spoeddebat over de situatie in het Midden-Oosten. Er waren vertegenwoordigers aanwezig van de Israëlische Knesset en het Palestijnse bestuur. "Wanneer aan de Palestijnen de eis wordt gesteld dat ze afzien van geweld, de staat Israel erkennen, en zich houden aan de al gemaakte verdragen, dan moeten diezelfde eisen ook aan Israel worden gesteld," verklaarde Meulenbelt.

Israël heeft het recht van de Palestijnen op een leefbare staat met veilige grenzen niet erkend, is geen moment opgehouden met geweld - het aantal burgerdoden onder de Palestijnen is een veelvoud van dat aan de Israëlische kant - en heeft op geen enkel moment ernst gemaakt met de vereiste bevriezing van de nederzettingenbouw. Ook is het met het handhaven van de mensenrechten nog erg slecht gesteld. Een rapportage van de Rus Margelov kreeg bijval van vrijwel alle Europese sprekers. Ook het door Tiny Kox aangevoerde amendement, dat ook Israel zich moet houden aan de VN-resoluties, werd aangenomen.

De UEL feliciteerde de Noren dat ze de eersten waren die de Westerse boycot doorbraken en met de nieuwe Palestijnse regering gingen praten. Meulenbelt: "Wij zouden wel willen dat onze eigen minister Verhagen ook zo ver was."

Het spoeddebat was een aanzet voor het binnenkort te organiseren overleg tussen Israëlische, Palestijnse en Europese parlementariërs.