Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Turners 'sprinten' tegen dansparen op Dag van de Spring- en Swingsport Scholieren springen en swingen in Olympisch Stadion tijdens Nationale Sportweek

Amsterdam, 20 april 2007- Op deze Dag van de Spring- en Swingsport in de Nationale Sportweek vond in het Olympisch Stadion in Amsterdam een groot spektakel plaats. Op het programma stond onder meer een unieke wedstrijd. Een groep turners onder leiding van topturnster Renske van Endel nam het op tegen een groep dansparen. De swingers wonnen nipt. Verder konden 350 basisscholieren in het Olympisch Stadion kennismaken met spring- en swingsporten als turnen, airtumbling, en street- en jazzdance.

De turners legden het parcours, 100 meter op een airtumblingkussen, met radslagen, flik-flaks en overslagen af. De dansers deden dat al quick-steppend. Behalve de spring- en swingwedstrijd en de kennismakingslessen voor de scholieren stonden er vandaag demonstraties op het programma, onder meer van de 11-jarige wereldkampioen streetdance Rachella Verdel. Ook in de rest van het land werden vele Nationale Sportweek-activiteiten georganiseerd om iedereen kennis te laten maken met de spring- en swingsport.

Regel een sportdate!
De Nationale Sportweek is dit jaar van 13 tot en met 21 april. Na de Dag van de Spring- en Swingsport volgt als laatste nog de Dag van de Loop- en Wandelsport. In het hele land vinden ruim 1800 activiteiten plaats. Daarnaast wordt elke dag een verrassend evenement georganiseerd door de betrokken sportbonden. Iedereen wordt daarbij opgeroepen om samen te sporten. Gebleken is namelijk dat Nederlanders meer gemotiveerd zijn en het gezelliger vinden als ze met een bekende sporten. Het thema is daarom in 2007: 'Regel een sportdate!'

Sporten voor het Jeugdsportfonds
Dit jaar heeft de Nationale Sportweek zich verbonden aan een goed doel: het Jeugdsportfonds. Dit fonds zamelt geld in om alle jongeren de kans te bieden om een sport te beoefenen, dus ook die kinderen die om financiële redenen niet in staat zijn om aan sport te doen. Verenigingen en scholen die deelnemen aan de Nationale Sportweek kunnen een kind sponsoren. Bij de opening van de Nationale Sportweek op de Dam in Amsterdam op 13 april onthulde het Jeugdsportfonds een thermometer die aangeeft hoeveel kinderen worden gesponsord tijdens de Nationale Sportweek. Aan het eind van de Nationale Sportweek wordt de slotstand bekendgemaakt.

Initiatiefnemers
De Nationale Sportweek is in 2004 in het leven geroepen om meer mensen aan het sporten te krijgen. De sportbonden, verenigingen, gemeenten en scholen organiseren in deze week honderden activiteiten om iedereen te laten ervaren hoe leuk het is om te sporten en dat er altijd een sport dichtbij is die bij je past. De week is een initiatief van de georganiseerde sport (NOC*NSF), de sportdetailhandel (Mitex), het sportonderwijs (KVLO), de sportleveranciers (FGHS) en de Vereniging Sport en Gemeenten. De Nationale Sportweek krijgt onder meer steun van BN'ers die als ambassadeur optreden, zoals Jochem van Gelder, Bas Muijs en Hans Dijkstal, en van de sponsors: McDonald's, het Ministerie van VWS en de Alliantie School & Sport. Daarnaast zet ook de stichting Sporttop, van Jochem Uytdehaage zijn topsporters in om nog meer Nederlanders aan het sporten te krijgen.


---