Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 20 april 2007

Alkmaarders gratis naar documentaire van
klimaatgoeroe Al Gore

In de aanloop naar de presentatie van de Alkmaarse klimaatagenda, later dit jaar, heeft het College van B&W geregeld dat de film `Een ongemakkelijke Waarheid' van Al Gore in de maand mei gratis wordt vertoond in Filmhuis Provadja. De eerste 350 Alkmaarders die reserveren, kunnen in de mei-vakantie naar de boeiende klimaat- documentaire op kosten van de gemeente. Daarnaast krijgen in de maand mei Alkmaarse scholieren en ambtenaren de Oscar-winnende documentaire te zien.

Alkmaar heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Alkmaar neemt in Nederland, na Tilburg, een tweede plaats in als het gaat om het nemen van milieuvriendelijke maatregelen. Maar het college wil dat Alkmaar nog dit jaar koploper wordt en dus de klimaatbestendigste gemeente van Nederland zijn. De meeste winst voor het milieu valt echter te behalen als inwoners zelf bereid zijn hun steentje bij te dragen, door iets andere keuzes te maken in hun dagelijks leven. Daarvoor is het nodig dat Alkmaarders zich bewust worden van de klimaatverandering en wat zij kunnen doen om deze tegen te gaan.

De film "An Inconvenient Truth`` (Nederlandse titel: een ongemakkelijke waarheid) geeft een gepassioneerd en inspirerend beeld van de kruistocht van Al Gore, voormalig vice-president van de Verenigde Staten van Amerika, om de voortschrijdende opwarming van de aarde tegen te gaan. Enige maanden geleden won de documentaire een Academy Award, beter bekend als Oscar.

Wethouder Simon Binnendijk van milieu: "Ik moedig alle Alkmaarders aan deze indrukwekkende documentaire te zien. Op een soms grappige, maar meer nog open en betrokken manier doet Al Gore een dringend beroep op de mensheid de klimaatcrisis onder ogen te zien, voordat het te laat is. 'Een beter milieu begint bij jezelf' klinkt misschien cliché. Maar, zoals vaak met clichés, schuilt in de boodschap een waarheid als een koe. Als we nu niets doen aan de klimaatveranderingen, kan dit grote gevolgen hebben. Voor Alkmaar, voor Nederland, voor de wereld."

Het college heeft ervoor gezorgd dat de Alkmaarders daarvoor ruimschoots in de gelegenheid worden gesteld. Op 1 en 2 mei zijn er vier gratis toegankelijke publieksvoorstellingen. In de maand mei staan er in de Theaterzaal van Provadja twintig gratis voorstellingen gepland voor scholen. Op 31 mei wordt de film vertoond in De Vest aan de ambtenaren van de gemeente Alkmaar, waarna er met elkaar gediscussieerd zal worden over de klimaatcrisis en mogelijke oplossingen.

Inwoners van Alkmaar kunnen `An Inconvenient Truth' in de meivakantie gratis bezoeken in filmhuis Provadja aan het Verdronkenoord 12.

Van de publieksvoorstellingen zijn de tijden op beide dagen, dinsdag 1 mei en woensdag 2 mei:
1e voorstelling: 17.00 ­ 19.00 uur

2e voorstelling: 20.00 -22.00 uur
De Theaterzaal van Provadja biedt plaats aan maximaal 88 bezoekers. Daarom is reserveren aan te raden via telefoonnummer 072-5202022.