Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 april 2007

Invoering energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag haar definitieve goedkeuring gehecht aan het besluit betreffende de invoering van het energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen.

Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een Europese richtlijn die, omwille van de voorbeeldfunctie van publieke gebouwen, de lidstaten oplegt om voor publieke gebouwen groter dan 1000 m' een energieprestatiecertificaat in te voeren en uit te hangen.

Met de huidige hoge energieprijzen kan een zuinig energiegebruik heel wat euro's besparen. In de strijd tegen de klimaatverandering is het efficiënter omgaan met ons energieverbruik bovendien de meest aangewezen manier om het stijgend energiegebruik een halt toe te roepen. Niet alleen de industrie maar ook de overheid en de gezinnen moeten worden aangemoedigd rationeel om te springen met energie. Vooral in de gebouwen zijn door een betere isolatie, hoogrenderende verwarmingsinstallaties en goede beglazing nog belangrijke energiebesparingen te realiseren.

Het energieprestatiecertificaat legt op zich geen eisen op aan het gebouw maar informeert de eigenaars en de gebruiker door middel van een richtwaarde over de energetische kwaliteit van het gebouw. Naast een richtwaarde bevat het energieprestatiecertificaat ook een opsomming van de energiebesparende maatregelen die zich op korte termijn terugverdienen. Het energieprestatiecertificaat wordt op een voor het publiek zichtbare plaats uitgehangen.

Er is nog een groot potentieel in Vlaanderen voor besparingen in het energieverbruik van gebouwen. Maatregelen die dergelijke energiebesparingen stimuleren, kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Vlaams minister Peeters benadrukt dat naar bedrijven en gezinnen toe reeds heel wat maatregelen in voege of in voorbereiding zijn om het energiegebruik en de broeikasgasemissies te verminderen. De overheid kan niet achterblijven en heeft een voorbeeldfunctie te vervullen. Voldoende aandacht voor een efficiënt energiegebruik behoren voor een overheid dan ook tot de kenmerken van een goed beheer van de ter beschikking gekregen overheidsmiddelen.

Tegen uiterlijk 1 januari 2009 zullen naar schatting 9.500 publieke gebouwen van de federale, de Vlaamse, de provinciale en de gemeentelijke overheden alsmede gebouwen die publieke diensten verstrekken zoals onderwijs, verzorging,... over het energieprestatiecertificaat moeten beschikken. Zij dienen hiervoor de gegevens van hun jaarlijks energieverbruik te verzamelen en na te gaan welke kostenefficiëntie maatregelen nog mogelijk zijn om het energieverbruik terug te dringen.

Vlaams minister Peeters is zich bewust dat de voorgestelde maatregel kan leiden tot een aantal bijkomende lasten voor de overheden. Hij benadrukt dat bij de start reeds een aanzienlijk deel van de geviseerde overheidsgebouwen een energieboekhouding zullen bijhouden om de werkelijke energieverbruiken te registreren. Dit als positief gevolg van de bestaande en geplande initiatieven van sommige distributienetbeheerders en de stimuli van de overheid. In het kader van de cluster energie van de samenwerkingsovereenkomst 'Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling' tussen de provincies en de steden/gemeenten enerzijds en het Vlaamse gewest anderzijds, was in 2004 al een energieboekhouding operationeel voor 1.400 gemeentelijke gebouwen en 140 provinciale gebouwen. Ook de REG-acties van de distributienetbeheerders moedigen lokale besturen aan om een energieboekhouding of een energiezorgsysteem op te starten. De gemengde distributienetbeheerders lanceerden een oproep aan de lokale besturen voor het voeren van een energieboekhouding waarop voor 2.000 gebouwen werd ingetekend. Verder zijn de distributienetbeheerders in het kader van een REG-openbaredienstverplichting verplicht om aan scholen, welzijns- en gezondheidsinstellingen met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 1.000 m' een energieboekhouding aan te bieden. Tot slot houdt de afdeling Gebouwen van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap sinds april 2003 voor 250 Vlaamse overheidsgebouwen een energieboekhouding bij.

Er zijn voor de overheden ook belangrijke voordelen verbonden aan het opvolgen van het gemeten energieverbruik. Een inzicht in het energieverbruik is immers de basis voor een adequaat energiezorgsysteem. Op basis van dit inzicht kan worden geëvalueerd waar, hoeveel en op welke manier dit verbruik kan worden verminderd en kosten kunnen worden bespaard. De snelle terugverdientijd van bepaalde energiebesparende maatregelen en de hoge olie- en aardgasprijzen zullen aanzetten om effectief tot investeringen over te gaan.

"Zoals gezinnen en bedrijven moeten ook overheden een bijdrage leveren tot het behalen van de Kyotodoelstellingen. Het heeft te maken met zowel broeikasgasemissiereductie op zich als geloofwaardigheid," stelt minister Peeters "En gebouwen zijn dan een belangrijk en herkenbaar doelwit. Verwarming en verlichting vergen namelijk omvangrijke hoeveelheden stroom en brandstof die uiteindelijk door de overheid en dus door de burgers betaald moeten worden."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters Tel: 02 552 66 00
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1177041615731