Ingezonden persbericht


Razzia op illegalen in Utrecht

Op dinsdagavond 17 april 2007 heeft de vreemdelingenpolitie en de Arbeidsinspectie een inval gedaan in café Averechts in Utrecht en daarbij drie koks afgevoerd. De koks zijn vluchtelingen zonder verblijfsvergunning die elke dinsdag op vrijwillige basis koken voor andere mensen zonder papieren. Dit ideële kookproject is ontstaan op initiatief van STIL, een Utrechtse collega-organisatie van De Fabel van de illegaal. Café Averechts draait al jaren op de inzet van allerlei mensen die vrijwilligerswerk doen. Alle winst van het café gaat naar goede doelen.

De drie koks hebben volgens STIL goede kansen om in aanmerking te komen voor het generaal pardon. Om die reden is een van de drie inmiddels weer vrijgelaten. De andere twee zitten nog vast. De medewerkers en bezoekers van het eetcafé hebben verbijsterd en verontwaardigd gereageerd op de razzia. Ook veel Utrechtse raadsleden keuren de actie van de politie af. Volgens STIL is het nu de vraag of illegalen nog dit soort vrijwilligerswerk durven te doen en dit soort ontmoetingsplekken durven te bezoeken. STIL krijgt financiële steun van de gemeente Utrecht, maar de politie blijkt niettemin keihard door te gaan met oppakken en deporteren, zelfs dus van generaal pardon-kandidaten. Daarbij blijkt dat de repressie zich ook kan richten op steunnetwerken voor mensen zonder papieren en ideële projecten van organisaties als STIL.

De Fabel van de illegaal roept iedereen op om dit soort razzia's af te keuren. Meer informatie of steunbetuigingen? Mail: . Website van STIL: .

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op maandag, woensdag, vrijdag/
open at Monday, Wednesday, Friday: 14:00-17:00.
Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.