Amsterdam Oud Zuid


Stand van zaken asbestzaak per 20 april

In totaal zijn er zeventig telefoontjes binnengekomen. Dertig via het vaste spreekuur van de inspecteurs en nog eens veertig via ons speciale nummer. Van de zeventig telefoontjes waren er circa dertig van meer algemene aard. Ook burgers van andere stadsdelen kwamen bij ons terecht.

Inspectie
Naar aanleiding van de meldingen zijn er door onze inspecteurs tien panden bekeken. Bij acht van deze panden zijn de werkzaamheden al gestart en wordt er door onze toezichthouders gecontroleerd op die werkzaamheden. Bij twee van de gecontroleerde panden is onvoldoende duidelijk of er überhaupt is gesloopt en indien er is gesloopt, of er dan ook asbest is verwijderd. Wij hebben besloten om bij deze twee panden, omwille van de zorgvuldigheid, door TNO onderzoek naar aanwezigheid van asbest te laten verrichten.

Huidige aanvragen
Uiteraard zijn we extra alert bij de zeventien aanvragen van de in de media verdachte bedrijven, die in behandeling zijn bij de afdeling vergunningen. Concreet betekent dit dat onze toezichthouders van Handhaving, Bouw en Wonen tijdens de uitvoering toezien op de werkzaamheden die worden verricht.

Algemene procedure
Bij iedere bouwaanvraag behoort ook een sloopaanvraag te worden gedaan. Aanvragers van een bouw- en sloopvergunning dienen als onderdeel van de vergunningaanvraag een inventarisatie- onderzoek te doen in het pand waarin ze willen slopen en bouwen. Uit dit onderzoek moet blijken of er asbest in het pand aanwezig is. De eigenaar van het pand/ de vergunningaanvrager dient dus bij het aanvragen van een bouw-/ sloop- of splitsingsvergunning, op grond van het dit eigen onderzoek, te melden aan het stadsdeel of er sprake is van asbest. Zo ja, dan dient de eigenaar een gecertificeerd asbestverwijderingbedrijf in te schakelen die het asbest verwijdert. Na verwijdering van asbest doet het gecertificeerde bedrijf opnieuw een meting. Als de situatie veilig is wordt het pand weer vrijgegeven voor bewoning. Officieel heet dit de vrijgavemeting; in de praktijk wordt er vaak gesproken van een schone luchtverklaring.

In geval van een splitsingsaanvraag wordt de asbestverwijdering tijdens de procedure uitgevoerd, de splitsingsvergunning wordt achteraf na controle dus pas verleend. In geval van een bouw-/sloopvergunning worden deze werkzaamheden na de vergunningverlening uitgevoerd.
Het gaat overigens altijd om woningen die vóór 1994 zijn gebouwd omdat vanaf dat jaar gebruik van asbest verboden is.