Gemeente Zwolle
Muziek van Bach en De Beatles uit de Peperbus

Datum uitgave: 18-04-2007

De stadsbeiaardier Roy Kroezen speelt dit weekend weer bijzondere verzameling van verschillende soorten muziek. Op vrijdag 19 april 2007 speelt hij onder andere een deel uit het 'Concerto nach Italienischen Gusto' van J.S. Bach en 'La Vallée des Cloches' van Maurice Ravel. De beiaardier speelt de muziek van Ravel ter nagedachtenis aan de componist die zeventig jaar geleden is overleden.
Op zaterdag 20 april 2007 speelt Roy Kroezen 'Passacaglia' van Dietrich Buxtehude. "Deze muziek speel ik ter nagedachtenis aan Dietrich Buxtehude, hij is driehonderd jaar geleden overleden", aldus Roy Kroezen. Op zaterdag speelt hij ook onder andere 'Lucy in the sky with diamonds' van De Beatles op de beiaard van de Peperbus.

Automatische melodieën klinken van april tot en met juni 2007 Naast het beiaardspel van de stadsbeiaardier klinken elke dag van 09.00 tot 21.00 uur automatische melodieën van de Peperbus. Elk kwartaal wordt de muziekverzameling aangepast. Van april tot en met juni dit jaar kan iedereen in de binnenstad van de volgende muziekverzameling uit de Peperbus genieten: -Op elk heel uur: muziek 'In een blauwgeruite kiel' in verband met het herdenkingsjaar van Michiel de Ruyter. -Op elke kwart over: een klein fragment van de beroemde 'Arabesque' van Claude Debussy. - Op elk half uur: muziek 'Oh lady be good' van George Gershwin ter nagedachtenis van de componist die zeventig jaar geleden is overleden. - Op elke kwart voor: een fragment van 'Laura'. Het is een melodie die door jonkheer Jacob van Eyck (1590-1657) van variaties is voorzien in zijn "Der Fluyten Lust-hof". Van Eyck was de blinde fluitist en beiaardier te Utrecht.

Bron: AFD-AFC