PvdA Rotterdam


Maatschappelijke opvang

Vr 20 Apr 2007 - Muzeyyen Birinci-Doganer, Ludmilla Skinner

Rotterdam kent een groot aantal laagdrempelige opvangplekken voor daklozen; deze zijn momenteel niet eerlijk over de wijken in de stad verdeeld. De PvdA fractie wil er samen met verantwoordelijke wethouder Jantine Kriens naar toe werken dat de opvangplekken -naast een betere verdeling door de stad heen- , dak en thuislozen een goed toekomstperspectief bieden. Dit kwaliteitsslag is alleen mogelijk door een overgang van grootschalige laagdrempelige voorzieningen naar kleinschalige woonvoorzieningen met een verhoogde kwaliteit. Met effectieve ondersteuning en zorg, zinvolle dagbesteding of werk. Het realiseren van deze kleinschalige opvangplekken kan alleen plaats vinden door op nieuwe locaties onderdak te bieden aan daklozen, dus ook in duurdere wijken met nieuwbouw complexen.

De PvdA stelt dat maatschappelijke opvang niet ten koste mag gaan van de kindvriendelijkheid en de veiligheid in de wijk. Overal in de stad moeten de bewoners nauw betrokken worden bij het beheer van de aangewezen opvangplekken. Het is in het belang van ons allemaal, álle Rotterdammers dat ook dak- en thuislozen een perspectief geboden wordt en dat een ieder hier een bijdrage aan levert. Doordat jarenlang geen perspectieven zijn geboden aan deze groep hebben we te maken gehad met ernstige overlast op vele plekken in de stad. Het is een uitdaging dat de kwestie nu stadsbreed aangepakt wordt. Uiteraard moeten de randvoorwaarden waaronder zo'n opvang gevestigd wordt strikt gehandhaafd worden.

De gemeente gaat bij het zoeken naar geschikte locaties voor maatschappelijke opvang te werk via een speciaal communicatietraject. Het college heeft in samenwerking met SoZaWe en de deelgemeente een zoektocht ingezet naar geschikte plekken voor maatschappelijke opvang. De regie ligt echter bij de deelgemeenten. De deelgemeente draagt plekken aan. Nadat het besluit door het college is genomen moeten de deelgemeenten als eerste de directe bewoners informeren en bij het proces betrekken. In deze regie is er geen plek voor de vraag of een plek wel of niet geschikt is, maar wel over onder welke voorwaarden en aanpassingen in de omgeving een plek tot stand komt. Dit alles moet in een convenant verwerkt worden. Daarbij geldt 'drie keer geel is rood'. De instelling is verantwoordelijk voor de afstemming met de bewoners. Gaat het verkeerd, dan moeten ze er uit.
Wat is nu precies de meerwaarde van de deelgemeente? Zij houden rekening met wat wel en wat niet in hun deelgemeente kan qua schaal. Daarnaast kijken zij naar de spreiding en gaan zij de discussie aan of er in probleemwijken en nieuwbouwwijken ook maatschappelijke opvangplekken mogen komen.

Het belangrijkste van de maatschappelijke opvang is volgens de PvdA dat mensen niet alleen een plek hebben waar zij kunnen verblijven, maar waar zij ook leren om zelfredzaam te zijn. Uiteraard moeten de randvoorwaarden waaronder zo'n plek gerealiseerd wordt strikt gehandhaafd worden.

Muzeyyen Birinci-Doganer, raadslid
Ludmilla Skinner, beleidsmedewerker PvdA-fractie