LTO Noord


LTO Noord tegen verbreding teeltvrije zone lelieteelt

Extra verbreding naar dertig meter overbodig, omdat milieuresultaten voldoende zijn

Het gemeentebestuur van Heerenveen moet in het Bestemmingsplan Buitengebied afzien van een teeltvrije zone van dertig meter voor de lelieteelt. Dat is het standpunt van de LTO Noord afdeling Heerenveen.

LTO Noord is fel gekant tegen het instellen van een zonering in de teelt van bloembollen. Het Lozingenbesluit Open Teelten is voldoende duidelijk over teeltvrije zones langs watervoerende sloten; een extra verbreding is overbodig, omdat de in de afgelopen jaren behaalde milieuresultaten met de huidige teeltvrije zone van 1,50 meter voldoende zijn. Ondanks de argumenten van LTO Noord op de inspraakavond van begin maart houdt het college vast aan een teeltvrije zone.

Volgens LTO Noord probeert het Heerenveense college op basis van ondeugdelijke argumenten een verbreding van de teeltvrije zones in de bloembollenteelt te realiseren. Het college citeert onder meer de Hoge Raad die zich enkele jaren geleden heeft verdiept in spuiten in de fruitteelt. In de fruitteelt is echter sprake van een compleet andere spuittechniek, waarmee de Heerenveense politiek dus letterlijk appels met lelies vergelijkt.

LTO Noord vreest voor precedentwerking, wanneer in het Bestemmingsplan Buitengebied wordt vastgelegd dat de teeltvrije zone voor bloembollen wordt verbreed naar dertig meter. Immers, het college zou dan ook voor andere gewassen, zoals aardappelen en grasland een verbreding van de teeltvrije zone kunnen invoeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: J.F. Houwing, voorzitter van de LTO Noord afdeling Heerenveen, T 06 - 51 98 16 77 of
J. Galema, LTO Noord Fryslân, T 0512 - 30 51 10

Vrijdag 20 april 2007