Unicef



Somalië: conflict belemmert de hulpverlening aan duizenden vrouwen en kinderen op de vlucht


20 april 2007, Nairobi - Unicef en andere VN-hulporganisaties in de Somalische hoofdstad Mogadishu worden in hun werk ernstig gehinderd door het aanhoudende conflict. Inmiddels zijn zo'n 218.000 stadsbewoners voor het geweld op de vlucht geslagen.

Christian Balslev-Olesen, directeur van het Unicef-kantoor in Somalië: "We willen de gevluchte bevolking ontzettend graag bereiken, temeer omdat het vooral om vrouwen en kinderen onder de 14 gaat. We doen wat we kunnen, maar onze toegang is beperkt. Daarom herhalen we onze oproep aan alle partijen die betrokken zijn bij het conflict om er alles aan te doen om ons in staat te stellen degenen te bereiken die onze hulp het hardst nodig hebben."

De situatie in Mogadishu is kritiek sinds december 2006. De ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden en de gezondheidscentra krijgen te maken met een toenemend aantal gevallen van acute waterdiarree.

Gevechten
Islamitische opstandelingen en lokale clanmilities strijden in Mogadishu tegen Somalische regeringstroepen en hun Ethiopische bondgenoten. De afgelopen dagen hebben gevechten in de stad meer dan dertig levens geëist. Minstens tweehonderd mensen raakten gewond. Volgens bewoners van de stad waren de gevechten even hevig als die van eind maart waarbij naar schatting duizend mensen omkwamen.

De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd voor een humanitaire ramp. Vredesmachten van de Afrikaanse Unie hebben tot nu toe geen einde kunnen maken aan het geweld.


Bron: Unicef / ANP