NEN


Nieuwe norm bepaling niacine in voeding gepubliceerd

vrijdag 20 april 2007, 11:20

NEN heeft onlangs het nieuwe normontwerp prEN 15652 'Foodstuffs - Determination of niacin by HPLC' gepubliceerd. Deze norm specificeert een methode voor de bepaling van niacine in voedingsmiddelen door HPLC. De nieuwe norm is gevalideerd voor bepaling van niacine in onder andere ontbijtgranen, melkpoeder, ham, doperwten, tarwemeel, fruitsappen en rijst.

Niacine werkt mee in de energievoorziening voor het lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Niacine is in water oplosbaar en vrij goed bestand tegen verhitting. Het zit in vlees, vis, volkorengraanproducten, groente en aardappelen. Verder maakt het lichaam zelf niacine uit het aminozuur tryptofaan, dat een bestanddeel is van alle eiwitten in de voeding.

Het normontwerp wordt gedurende 5 maanden gepubliceerd voor commentaar. In deze periode is de normtekst bij NEN verkrijgbaar en kan iedereen commentaar op de inhoud indienen.

Voor meer informatie over het Europese normalisatiewerk voor vitamines kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, tel. 015 2369125, e-mail: marcel.devreeze@nen.nl