Ingezonden persbericht


Leusden, 4 April 2007

Persbericht

Zuid-Afrikaanse onderneemsters in Nederland voor nieuwe handelsrelaties

Nederlandse ondernemers (MKB) volop mogelijkheden geboden om nieuwe kansen in Zuid-Afrika te ontdekken

Minister Koenders neemt deel en steunt handelsmissie

Vijfentwintig Zuid-Afrikaanse onderneemsters zijn van 21 t/m 27 april voor een korte handelsmissie in ons land om in contact te komen met Nederlandse ondernemers. In seminars, workshops, netwerkbijeenkomsten, individuele afspraken en informeel samenzijn kunnen de Zuid-Afrikaanse en Nederlandse ondernemers hun internationale netwerk flink vergroten, proeven van de culturele verschillen, nieuwe ideeën opdoen en partnerschappen aangaan.

Minister Koenders
Geen multinationals of grote ondernemers die elkaar ontmoeten. Maar juist een internationaal treffen van MBK ondernemers en kleine zelfstandigen is wat deze handelsmissie zo bijzonder maakt. Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking is op 24 april te gast bij het seminar-programma en spreekt over ondernemersschap en ontwikkeling. Koenders was in 1993 en 1994 Europese medewerker van en politiek adviseur voor de Speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en werkte in Mozambique, Zuid-Afrika en Mexico. Vanuit Zuid Afrika hebben zich eveneens belangwekkende vertegenwoordigers aangesloten. Ms Elizabeth Thabethe, deputy minister Department of Trade and Industry en Dr. Anna Mokgokong, president van SAWEN, een netwerk van meer dan 3000 ondernemers. Zij geven lezingen en staan mensen te woord over internationaal ondernemerschap en de handel met Zuid-Afrika. Ze bieden waar nodig steun en informatie bij het aangaan van zakelijke relaties.

Achtergrond
De toenemende globalisering schept mogelijkheden voor kleine ondernemingen. Stichting Yente organiseert om die reden in opdracht van de EVD, het agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, deze inkomende handelsmissie. Yente is een internationale matchmaker en zet zich daarom in voor het versterken van internationaal vrouwelijk ondernemerschap. Dit doet ze door de toegang tot internationale markten, handelsinformatie en financiering te vergroten. Daarbij richt Yente zich in het bijzonder op vrouwelijke ondernemers uit ontwikkelingslanden die het niveau van microfinanciering ontstijgen en zich op de internationale markt richten.

Programma
Maandag 23 april worden de Zuid-Afrikaanse onderneemsters officieel ontvangen op het Rotterdams stadhuis door loco-burgemeester Jantine Kriens. Op dinsdag 24 april staat een seminar- /speeddating dag op het programma bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. De deelnemers maken dan kennis met de verschillende facetten van internationaal en Afrikaans ondernemersschap, van internationale financiering en zaken doen met Zuid-Afrika. Woensdag 25 april gaan de Zuid-Afrikaanse vrouwen op werkbezoek en is een netwerkavond gepland met Stichting Gaia, het Noord Brabants netwerk voor vrouwelijke ondernemers. Donderdag 26 april staat in het teken van sectorale workshops en veel ruimte voor praktische kennis en achtergrondinformatie. Met diverse sprekers/ ervaringsdeskundigen uit de landbouw, toerisme en recreatie, dienstensector en over ondernemerskansen naar aanleiding van de wereldkampioenschappen voetbal 2010.

Voor het volledige programma zie www.yente.org

Om het maximale uit de handelsmissie te halen worden naast het algemene programma ook nog individuele gesprekken tussen ondernemers uit Zuid-Afrika en Nederland gearrangeerd .

Noot voor de redactie:

Ingezonden persbericht