Technische Universiteit Eindhoven

04-04-2007: Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren aan TU Eindhoven

Zaterdag 21 april wordt in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) het Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren gehouden. Dit debattoernooi is het grootste in zijn soort en staat bekend om het studentikoze en spontane karakter. Er komen zon 150 studenten uit alle uithoeken van ons land om in teams van twee tegen elkaar in het strijdperk te treden. Dat gebeurt verdeeld over 12 zalen in het auditorium van de Eindhovense universiteit vanaf twaalf uur s middags. De vier meest welbespraakte teams van het toernooi zullen doordringen tot de halve finales, die s avonds om acht uur op het programma staan. Uiteindelijk gaan twee teams door naar de finale en nemen het tegen elkaar op met als inzet de fel begeerde titel Nederlands Kampioen.

Zaterdagavond vanaf 20.00 uur worden de halve finales en finale van het toernooi gehouden. In de jury zitten prominenten uit de debatwereld en Mat Herben, voormalig lid van de Tweede Kamerfractie van Lijst Pim Fortuyn, lijsttrekker van de LPF en tot eind 2004 fractievoorzitter voor de LPF.
Het NK Beleidsdebatteren wordt georganiseerd door de algemene studentenvereniging SSRE in samenwerking met de TU/e. Belangstellenden hebben gratis toegang tot het debattoernooi. Zie voor meer informatie www.beleidsdebatteren.nl

Zeventig teams
Bij beleidsdebatteren gaat het in de eerste plaats om de inhoud van het debat en niet zozeer om de techniek van het debatteren. De stellingen die centraal staan tijdens het toernooi hebben betrekking op actuele themas met een politieke en maatschappelijke invalshoek. De stellingen worden één week voor het toernooi bekend gemaakt. De teams krijgen een korte tijd voor het debat te horen of ze voor of tegen de stelling debatteren. Met zon 150 deelnemende studenten (72 teams) behoort het toernooi tot de grootste in zijn soort en op het gebied van beleidsdebatteren is het de allergrootste.

Jury
De jury voor het NK Beleidsdebatteren wordt gevormd door Mat Herben, ex-Tweede Kamerlid LPF, Ard van der Steur, advocaat en fanatiek debater en Gijs Weenink, directeur van De DebatAcademie. De jury staat onder voorzitterschap van Harry Roumen, secretaris van de TU/e.

Voor de redactie (niet ter publicatie)
Belangstellende redacties zijn van harte uitgenodigd bij dit NK Beleidsdebatteren aan de TU/e.
Programma in het kort
12.00 uur ontvangst
13.00 uur start debatwedstrijden, voorrondes en workshops 18.00 uur diner
20.00 uur halve finales en finale
21.45 uur prijsuitreiking en afsluiting

Graag vooraf aanmelden bij (ook voor meer informatie): Debatcommissie SSRE, Frank Goethals, 06 53710135