Gemeente Geldrop-Mierlo


21 APRIL: `DAG VAN DE RECONSTRUCTIE'

De provincie Noord-Brabant wil u graag laten kennismaken met de reconstructie. En dan niet in een zalencentrum, maar door het reconstructiegebied zelf te verkennen! Tijdens de `Dag van de Reconstructie' op 21 april kunt u deelnemen aan drie gratis excursies in de Peel, waar Geldrop-Mierlo toe behoort. Hieronder vindt u het excursieoverzicht. Gaat u mee?

EXCURSIE 1: LANDSCHAP BLIJFT IN VERANDERING

Opstapplaats: Ridderplein (Markt) in Gemert. Alle aspecten van de Reconstructie komen aan bod in deze excursie, van ecologische verbindingszones en aangelegde dassentunnels tot locaties waar varkensbedrijven worden afgebroken en locaties waar nieuwe bedrijven zijn opgebouwd. Kortom, het landschap in en rondom Gemert-Bakel is volop in verandering!

EXCURSIE 2: IEDER Z'N PLEK

Opstapplaats: Hotel Nobis in Asten. De tegenstellingen tussen natuur en landbouw op de Peel zijn groot. Deze excursie laat u zien dat de Reconstructie hier verbetering in heeft gebracht. De bus rijdt langs bedrijven die verplaatst worden omdat ze te dicht bij een natuurgebied liggen. Maar u komt ook door Vlasakkers in Someren, waar een doorontwikkeling van het glastuinbouwgebied plaatsvindt en langs het project Gezande Baan, waar aan de ontwikkeling van een golfbaan wordt gewerkt.

EXCURSIE 3: VITAAL PLATTELAND TUSSEN TWEE STEDEN

Opstapplaats: Gemeentehuis Nuenen, J. van Schijnveltlaan 2 in Nuenen. Ook het platteland in het verstedelijkte gebied Eindhoven-Helmond is aan verandering onderhevig. De bus leidt u langs verschillende reconstructieprojecten in Nederwetten, Laarbeek, Helmond en Geldrop-Mierlo. U ziet onder andere wat er gebeurt met het Dommeldal. Het project 'Opwettense Watermolen' laat u kennismaken met het behoud van cultuurhistorische waarden.

AANMELDEN

U kunt zich aanmelden voor deelname via de website www.ergebeurtmeerdanjeziet.nl. Elke excursie wordt aangeboden om 9.30 uur, 12.30 uur en 15.00 uur. Na aanmelding krijgt u een bevestiging via de mail op het door u opgegeven emailadres. Enkele dagen vóór de excursie krijgt u de toegangskaart(en) per post thuisgestuurd. Op de bovenstaande site leest u ook meer over excursies in andere reconstructiegebieden, zoals Boven-Dommel (u vertrekt dan onder andere vanuit Asten en Bergeijk).

ACHTERGROND

Aanleiding voor de Reconstructie was de uitbraak van varkenspest tien jaar geleden. De Reconstructie was in eerste instantie bedoeld om de intensieve veehouderij nieuwe kansen te geven in een andere omgeving. Gaandeweg schoven ook andere partijen aan en werd de Reconstructie een mega-operatie voor en door de mensen uit de streek. Boeren, natuurorganisaties, recreatieondernemers, gemeenten en waterschappen zijn nu actief aan de slag om het hele buitengebied opnieuw in te richten. Reconstructie betekent dan ook herinrichting van het buitengebied. Niet alleen qua landbouw, maar ook op het gebied van natuur, recreatie, water en leefbaarheid van de kleine plattelandsdorpen. Een belangrijk uitgangspunt voor de Reconstructie is dat de verbetering van de kwaliteit van natuur, landschap en milieu samen moet gaan met verbetering van de sociale en economische vitaliteit.