Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 12 APRIL 2007

Regie op ruimte ook in de regio nodig

Op 21 april aanstaande houden De Provinciale Milieufederaties in alle provincies de Zuinig op ruimtedag. Deze dag is een ontmoeting tussen bestuurders, publiek en organisaties en wil in alle regio's aandacht vragen voor het behoud van ruimte en landschap. De dag is onderdeel van de campagne 'Zuinig op ruimte, Nederland kan zo mooi zijn'. In de vorm van fietstochten, boottochten, infomarkten, debatten of discussie wordt aandacht gevraagd voor de kwaliteit van het landschap en de maatregelen die in de provincie en gemeente nodig zijn om ruimteverspilling en verrommeling tegen te gaan. Programma's verschillen per locatie, de informatie is te vinden op www.zuinigopruimte.nl. De dag wordt ook aangekondigd in een internetclip, waarbij Harm Edens vertelt dat we zuiniger met ruimte moeten zijn. Deze is vanaf vandaag op de site te zien.

Eerder in de campagne kon iedereen voorbeelden van verrommeling van het landschap en verspilling van ruimte melden. Ruim 1000 mensen namen de moeite een concreet voorbeeld te melden. De Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu hebben deze meldingen, samen met beleidsaanbevelingen voor het Rijk, aangeboden aan minister Cramer van VROM. Provincies en gemeenten moeten ook hun aandeel leveren in deze problematiek. Zo moeten provincies veel meer regie nemen om te voorkomen dat iedere gemeente bijvoorbeeld eigen nieuwe bedrijventerreinen blijft aanleggen, die volgens recente berekeningen niet eens meer nodig zijn. Dezelfde rol geldt bij onder meer woningbouw en kassengebieden.

De provincie kan in haar beleidsplannen veel stringenter zijn in de ontwikkelingen die ze wel en niet toe wil staan dan zij nu doet. Gemeenten moeten veel meer onderling samenwerken om efficiënt met de ruimtevraag om te gaan. Op de Zuinig op ruimtedag zullen gedeputeerden, wethouders en anderen op verschillende locaties de vraag krijgen wat zij de komende jaren gaan doen aan zuinig ruimtegebruik. Bezorgde burgers en organisaties willen daarbij ook meedenken. De Milieufederaties brengen op deze dag de partijen bij elkaar om in de toekomst samen verder te werken. Zij zullen de komende weken ook de collegeakkoorden in de provincies screenen op de voornemens op dit gebied.

Informatie voor de journalist
Informatie over de locaties en activiteiten is te vinden op www.zuinigopruimte.nl. Daar staat ook informatie over de andere campagneonderdelen, alsmede de publicaties die tot dusver verschenen zijn.

Voor meer informatie en contactpersonen in de regio kunt u contact opnemen met Ans Naber, campagneleider De Provinciale Milieufederaties, 06 13637795, 038 4250960 of naber@natuurmilieu.nl.